27 November 2009

MB NEGERI SEMBILAN DISIASAT ISU DUIT RM 10 JUTA


Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Muhamad Hassan disiasat oleh Bank Negara berkaitan pemindahan wang berjumlah RM 10 juta yang dilakukan melalui Pengurup wang, Salamath Ali Money Changer Sdn Bhd pada tahun 2008 ke London. Tindakan tersebut ternyata melanggar undang-undang negara kerana setiap pemindahan wang ke luar negara melibatkan jumlah yang besar perlu melalui prosedur dan kebenaran Bank Negara. Malahan pemindahan wang melibatkan jumlah yang besar menimbulkan persoalan iaitu dari mana Mohamad Hassan dapat duit sebanyak itu dan apa tujuannya duit tersebut dihantar ke London?

Bank Negara dalam satu kenyataan semalam mengesahkan syarikat pengurup wang itu, Salamath Ali telah melanggar Seksyen 30 Akta Pengurupan Wang 1998 dan lesennya telah dibatalkan pada 26 Oktober.

Isu terkini melibatkan Mohamad Hassan seperti mengulangi episod bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Muhamamad Taib yang pernah ditangkap ketika sedang pikul guni duit di Brisbane Australia. Cuma Mohamad Hassan cerdik sedikit dari Mohamaad Taib kerana tidak pikul duit ke luar negara tetapi melalui orang tengah. Saya yakin isu ini akan tenggelam dan hilang macam tu sahaja melainkan ada pihak tertentu yang tidak mahukan lagi Mohamad Hassan menjadi MB Negeri Sembilan.

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA EIDUL ADHA


Kesempatan ini saya mengucapkan Selamat Menyambut Hariraya Eidul Adha kepada semua muslimin/ muslimat pengunjung blog ini. Marilah sama-sama kita tingkatkan pengorbanan untuk meningkatkan keimanan dan menjana taqwa di sisi Allah SWT. Lakukan pengorbanan dalam pengertian yang lebih luas dalam kehidupan kita. Insyaallah walaupun pengorbanan itu dilihat kecil tetapi sekiranya dilakukan dengan niat yang tulus ikhlas nilainya tinggi di sisi Allah SWT. Pengorbanan yang besar perlu dimulakan daripada pengorbanan yang kecil-kecil. Latih dan biasakan diri untuk melakukan pengorbanan Insyallah kita akan dapat merasakan nikmat dan kemanisan iman.