11 November 2009

TOK GURU PERGI HAJI GUNA DUIT HARAM?


Saya rasa ada yang tak bersetuju dengan tajuk ini. Tetapi itulah yang cuba digambarkan oleh media milik Umno@BN kepada Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat apabila Tuan Guru mengakui bahawa beliau ke Mekah kerana ditanggung sepenuhnya oleh seorang begelar VVIP dengan kos RM 65,000.

Menurut Tuan Guru ' Orang nak bawa saya ke Makkah, kenapa saya nak tolak. saya pergi ke Makkah jarang belanja saya sendiri. Orang tolong bayar. Semua orang berebut ( nak bawa ke Mekah). Selipar saya pun orang ambil. Dia kata bukan curi nak ambil berkat. Selipar saya di rumah saya tak boleh letak bawah, letak habis tak dok (hilang)".

Jika saya dalam situasi berkenaan, saya juga tak akan tolak. Tetapi siapa saya orang nak taja. Saya bukan Tok Guru dari taja saya baik bagi duit pada anak bini mereka ada juga faedah dah lebih besar pahalanya. Cuma bila ada jawatan di surau di kawasan perumahan biasalah kadang-kadang ada orang bagi kain pelikat dengan harapan orang yang beri sedekah supaya mereka boleh tumpang pahala bila digunakan beribadah.

Berbalik kepada kisah Tuan Guru yang ditaja mengerjakan haji adakah menjadi rukun Haji perlu menggunakan duit poket sendiri? Walaupun saya mengakui guna duit poket sendiri hasil titik peluh itulah yang paling afdal. Mufti Perak, datuk Harussani Zakaria juga mengakui bahawa dari segi hukum, Haji yang ditaja adalah sah.

Orang yang menaja pastinya ingin menumpang keberkataan dan mengharapkan ganjaran pahala apabila menaja pemergian Tok Guru ke Makkah. Tok Guru pastinya menyelidik dan mengenali latar belakang individu berkenaan. Jika orang ingin menaja adalah kaki rasuah, mengharapkan ganjaran atau projek dari Tuan Guru sebagai Menteri Besar Kelantan saya yakin awal-awal lagi Tuan Guru akan tolak.

Soalan saya sebagai penutup jika anda berkemampuan dan mempunyai kekayaan siapakah yang anda akan taja untuk mengerjakan haji ?

a. Datuk Seri Zambry Abdul Kadir
b. Datuk Seri Muhd. Ali Rustam
c. Datuk Adnan Yaakub
d. Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat