26 March 2009

KHIR TOYO: SUDAH JATUH DITIMPA TANGGA...


Malang sungguh nasib mantan MB Selangor ini, Datuk Seri Khir Toyo, setelah hilang kerusi MB kepada Pakatan Rakyat dalam PRU ke 12 lalu kini hilang peluang untuk menduduki kerusi ketua pemuda Umno.

Malah malang bakal terus menimpa dengan siasatan terbuka yang dijalankan oleh Jawatankuasa Pilihan Khas mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat). Pelbagai pendedahan demi pendedahan pemborosan dan dakwaan penyelewengan yang dilakukan oleh Khir Toyo dan isterinya sepanjang menjadi MB Selangor. Di antara pendedahan tersebut jam tangan bernilai hampir RM 160,000 ribu, jaket RM3,600, beg tangan isteri RM 23,000 yang dibeli dengan menggunakan dana negeri sebagai 'hadiah' kepada Khir Toyo dan isteri.

Saya yakin SPRM tidak akan berbuat apa-apa walaupun dah bertimbun-timbun dakwaan salah laku rasuah dikemukakan. Lagipun rasuah yang didakwa melibatkan Khir Toyo tidak melibatkan seekor lembu pun! Tetapi kalau seorang penjawat awam terima hamper 'jajan' pun boleh didakwa SPRM kalau mengikut Pekeliling Perkhidmatan Awam.

Walaupun SPRM tidak bertindak, tetapi pendedahan ini sudah cukup untuk 'menelanjangkan' siapa sebenarnya Khir Toyo yang selama ini bercakap seperti orang yang cukup anti dan jijik dengan rasuah.

Apa yang menimpa Khir Toyo umpama sudah jatuh ditimpa tangga, dihempap pula pasu bunga dan kemudian terpijak pula ta _ _ ayam!

'MR CLEAN' TIDAK ADA TEMPAT DALAM UMNO


Pemilihan dan perkembangan dalam umno jelas menunjukkan bahawa "Mr Clean' tidak ada tempat dalam Umno.

Pak lah sebagi contoh yang paling jelas. Beliau dikira antara tokoh keturunan 'ulama' dan 'bersih' dalam Umno. Tetapi apa yang berlaku akhirnya? Tekanan hebat yang diterima dalam Umno dan kabinet menyebabkan Pak Lah terpaksa akur dengan desakan peralihan kuasa kepada Najib.

Mukhriz kini menjadi mangsa seterusnya, bebas dari tuduhan rasuah dan dilihat bersih dalam pemuda umno turut menerima nasib yang sama. Tersingkir dan hanya menduduki ranking ketiga dalam undi yang diperolehi daripada pewakilan Pemuda berbanding mendahului dengan bergaya pencalonan dari bahagian sebelum ini.

Kini Muhyiddin Yassin mula menghitung hari dan mengira nasib tenggelam timbul masa depan politiknya dalam Umno. Jika sebelumnya Muhyiddin boleh tersenyum sampai ke telinga dengan penyingkiran Ali Rustam sekarang beliau menanti dalam debaran dan mula kepanasan. Saya mempunyai maklumat dari dalaman Umno bahawa kem Ali Rustam telah mengeluarkan arahan agar mengundi Md. Taib sebagai calon timbalan presiden Umno sebagai 'membalas dendam' penyingkiran Ali Rustam yang dikatakan didalangi oleh Najib-Muhyiddin-Mahathir.

Siapa yang tak kenal Md. Taib yang pernah pikul guni duit di Australia tidak lama dulu. Selain itu terlibat bawa lari puteri Sultan Selangor setelah cinta beliau tidak mendapat restu. (Ehhh...tak menderhaka ke tu?).

Tetapi jangan terkejut kalau Md. Taib akan menang bergaya jawatan timbalan presiden Umno.

Kepada semua pemimpin, ahli dan penyokong umno yang masih merasakan Umno sebagai wadah untuk orang membela agama bangsa dan negara insaf-insaflah...Terbukti dalam Umno tidak ada tempat bagi mereka yang bergelar "Mr Clean". Tunggu apa lagi????

TERLIBAT RASUAH SYARAT UNTUK JADI PEMIMPIN UMNO


Saya tidak terkejut apabila menantu kesayangan PM, Datuk seri Abdulllah Badawi memenangi jawatan Ketua Pemuda Umno.

Dalam persaingan sengit tiga penjuru jawatan Ketua Pemuda Umno dimenangi Khairy Jamaluddin dengan menewaskan Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo dan Datuk Mukhriz Mahathir.Menantu perdana menteri mendapat 304 undi, bekas menteri besar Selangor itu (254) dan anak mantan perdana menteri (232).

Saya rasa 'trend' ini akan berterusan dalam pemilihan jawatan-jawatan utama dalam umno yang akan bermula esok. Kemenangan Khairy juga mungkin akan menyebabkan mantan Presiden umno dan PM Tun Dr. Mahathir membatalkan hasratnya untuk menghadiri persidangan agung Umno ini sebagai 'protes' perkembangan terkini yang berlaku dalam umno yang memilih 'kaki rasuah' sebagai pemimpin selain kekecewaan yang amat sangat dengan kekalahan anaknya Mukhriz dalam pemilihan ini.

Sekaligus kemenangan Khairy dan Datuk Razali Ibrahim ahli parlimen Muar memberi amaran kepada Najib dan kuncu-kuncunya bahawa pengaruh Pak Lah masih berbisa dalam Umno. Kemenagan Khairy ini akan membolehkan Pak Lah pergi dengan tenang dan tidur lena setelah calon harapannya, Datuk Ali Rustam dihalang bertanding kerana terlibat dengan rasuah.

Saya juga menjangkakan pergolakan dalam Umno akan semakin parah selepas ini dengan keputusan yang diumumkan lewat malam tadi bagi jawatan sayap kanan pemuda itu.

Kita juga mungkin bakal menyaksikan lebih banyak 'demontrasi' yang bakal dipimpin oleh khairy yang pernah melabelkan pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyat yang terlibat dengan demontrasi sebagai 'beruk'.

Di samping itu saya juga meramalkan bahawa kepimpinan pemuda yang diterajui oleh Khairy akan lebih 'brutal' dan mencetuskan lebih banyak provokasi seperti sikap yang ditunjukkan oleh beliau sebelum ini.

Apa-apa pun keputusan ini bermakna kedudukan Pak Lah dan Najib dalam pemilihan Umno adalah seri 1-1. Sharizat (Najib) dan Khairy(Pak Lah)....