25 October 2009

BILA ORANG PAS BERKIBLATKAN MEDIA UMNO

ia
Saya tidak melihat isu besar berlaku dalam Pas. Manifestasi dari cadangan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat mengadakan EGM telah dibesar-besarkan media. Media mana? Mana lagi kalau bukan media milik Umno atau yang sewaktu dengannya. Cadangan EGM ini boleh datang dari siapa sahaja dalam Pas. Tetapi bila cadangan itu datang dari Tuan Guru maka isu ini dibesar-besar dan ditambah lemak dan perisa oleh media Umno.

Itu memang dah kerja media Umno@BN. Sejak bila media Umno@BN bebaik-baik atau memberi liputan positif kepada Pas? Kalau itu berlaku itu tanda-tanda kiamat barangkali.

Tetapi masalahnya bila orang Pas sendiri bukan sahaja diperingkat bawahan tetapi yang duduk di atas-atas turut melenting dan melatah tak tentu pasal. Inilah padahnya bila media Umno@BN dijadikan sumber rujukan. Bukankah dulu beria-ia kita meminta agar boikot media berkenaan? Apakah sekarang dasar dah berubah?

Bukankah Pas mengajar kepada pengikutnya bahawa bila datang sesuatu berita dari golongan fasik selidik le dulu...Apakah ustaz-ustaz dalam Pas pun dah lupa ayat ini...

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. ( Al Hujurat : 6 )

Bukankah Pas ada Majlis Syura Ulama'?Syura Pas tak sama malah jauh langit dengan bumi dengan Mesyuarat Tertiinggi Umno. Apakah orang Pas dah lupa konsep amal jamaie...soal wala' @ ketaatan kepada kepimpinan? Apakah orang Pas dah lupa bahawa rujukan Pas adalah Al Quran dan hadis.

Bagi saya biarlah pimpinan Pas yang dilantik dan dipilih serta diamanahkan untuk buat keputusan terbaik untuk jemaah. Kalau itu pun payah nak faham sertailah Umno...Habis cerita.