12 June 2009

MAS RUGI KETIKA AIR ASIA TERUS CATAT UNTUNG


Penerbangan Malaysia (MAS) mengalami kerugian operasi RM138 juta dalam suku pertama berakhir 31 Mac 2009. Ketua Eksekutifnya, Datuk Seri Idris Jala, berkata kerugian pertama sejak suku ketiga 2006 itu disebabkan harga minyak yang turun naik secara keterlaluan dan krisis ekonomi global yang memberi kesan ke atas jumlah penumpang dan kargo.

Macam mana sebuah syarikat GLC kerajaan boleh rugi dalam masa yang sama Syarikat Air Asia boleh mencatat keuntungan? Adakah turun naik harga minyak tidak mempengaruhi Air Asia seperti alasan yang diberikan oleh MAS?

Mungkin ramai yang tertanya-tanya macam mana sebelum ini apabila mula-mula diuruskan oleh Datuk Seri Idris Jala MAS boleh mencatat keuntungan berturut-turut?

Masa itu MAS untung bukan disebabkan keuntungan dari hasil operasinya tetapi hasil penjualan aset-asetnya seperti bangunan dan tanah. Maka kesimpulannya kalau nak bagi MAS untung, jual sahaja MAS tu...

RAMAINYA YANG AMBIL BERAT TENTANG PAS


Kebelakangan ini Pas mendapat publisiti percuma yang cukup meluas. Liputan besar-besaran ini datangnya daripada pelbagai sumber seperti media pro Umno@BN dan juga rangkaian maklumat maya yang terdiri daripada portal berita dan blog.

Sama ada berita itu bercorak positf, negatif atau berkecuali saya melihat semua ini menunjukkan ramai yang ambil berat dan bimbang dengan perkembangan yang berlaku di dalam Pas. Apabila setiap hari mereka menulis tentang Pas bermakna Pas hari ini begitu berpengaruh dalam masyarakat di negara ini bukan sahaja kepada orang Melayu yang sinonim dengan Islam tetapi juga kepada masyarakat bukan Melayu dan bukan Islam.

Semua ini sekaligus menunjukkan Pas hari ini telah diiktiraf sebagai kuasa politik perdana yang boleh menjadi penentu kepada senario politik dalam negara. Jika Pas sebuah parti kecil dan tidak berpengaruh siapa yang nak ambil peduli kepada Pas dan menceritakan apa yang berlaku dalam Pas siang dan malam.

Ini juga sebagai peringatan untuk semua yang berada di dalam Pas, sama ada peringkat pimpinan atau bawahan agar selain mengutamakan kepentingan Islam mereka juga perlu memikirkan kepentingan nasional dalam setiap kenyataan dan tindakan. Semua ini penting sesuai dengan sokongan dan penerimaan masyarakat kepada perjuangan Pas hari ini.