17 August 2009

SEMPURNAKAN SEMPORNA DULU WAHAI SHAFIE AFDAL...

Dalam ucapan perasmian Mesyuarat Agong Umno di Rompin, Naib Presiden Umno Datuk Shafie Afdal bedal semacam kerajaan Pas khususnya di Kelantan kononnya sepanjang 19 tahun memerintah tak ada pembangunan.

Katanya masjid, jalan, surau, balairaya semua kerajaan pusat yang buat. Kerajaan Pas tak buat apa. Cuma nak tanya kerajaan pusat tu guna duit siapa? Guna duit dari tabung Umno ke?

Kepada Shafie Afdal jangan hanya bedal semacam. Lihat dulu parlimen Semporna yang diwakili dari tahun 1980-an. Apa pembangunan yang dilakukan? Cuba bandingkan pekan Pasir Mas di Kelantan dan Pekan Semporna. Satu dikuasai oleh Pas dan satu dikuasai oleh Umno. Rasanya di antara keduanya tak jauh bezanya. Pasar di Pas Mas jauh lebih tersusun berbanding pasar di Semporna. Stesen bas di Pasir Mas jauh lebih cantik berbanding stesen pengangkutan awam di Semporna. Bandingkan pula deretan kedai-kedai di Pekan Semporna dan deretan kedai di Pekan Pasir Mas Siapa pemiliknya? Walaupun orang Melayu dan Bajau lebih 90% di Semporna kedai-kedai di Semporna majoriti dimiliki oleh bukan bumiputera khususnya orang Cina. Manakala di Pekan Pasir Mas, farmasi, klinik, mini market rata-ratanya di miliki oleh orang Melayu.

Golongan miskin lebih ramai di daerah-daerah di Kelantan berbanding di Semporna? Saksikanlah gambar ini....

Sebuah villa yang terdapat di Semporna
Sebuah lagi banglo mewah yang terdapat di Parlimen Semporna