16 October 2009

UMNO UMPAMA PESAKIT BARAH KRONIK!


Tidak ada perkataan yang kerap disebut dan diulang dalam Perhimpunan Agong Umno yang sedang berlangsung melainkan perubahan dan pembaharuan. Apa maknanya tu? Semua ini menggambarkan Umno kini cukup kronik dan kritikal.

Dalam usia lebih 50 tahun biasalah macam-macam penyakit mula muncul. Lemah jantung, darah tinggi dan kencing manis penyakit '3 beradik' gara-gara tak menjaga makan minum dan kesihatan biasanya menyerang mereka berusia lebih 50 tahun keatas.Tambah kronik kalau orang itu seorang perokok lagilah macam-macam penyakit muncul terutamanya barah.

Kalau pesakit kanser atau barah barangkali sudah berada pada tahap 4! Misalnya seperti seorang perokok tegar yang dimaklumkan oleh doktor diserang penyakit berkenaan. Ketika itu baru menyesal tak sudah. Ambil pelbagai ubat jumpa pelbagai doktor, bomoh dan dukun tapi sayang semuanya sudah terlambat!

Begitulah ibarat Umno hari ini. Penyakit rasuah, gila kuasa, menindas rakyat berebut kuasa untuk 'cari makan' sudah begitu membarah dalam Umno. Sudah semakin kritikal hanya menunggu masa dan hari sahaja menanti saat-saat ajal menjemput tiba.

Rata-rata dalam Umno berpendapat kemenangan dalam pilihanraya kecil di Bagan Pinang tempoh hari dengan 'bergaya' dianggap tonik atau penawar mujarab penyakit penyakit barah dalam Umno. Kemenangan itu tidak lebih hanya 'penahan sakit' atau 'pain killer' yang tidak mampu menawar penyakit barah yang semakin merebak dalam batang tubuh Umno.

Walaupun Perdana Menteri 1Malaysia mendakwa Umno akan bangkit kembali dari pelbagai penyakit yang melanda Umno, kata-kata itu tidak lebih hanya menyedapkan hati untuk menjadi halwa telinga hakikatnya Umno hanya menunggu masa sahaja untuk ditalkinkan.