05 February 2009

KRISIS POLITIK DI PERAK BAKAL BERLARUTAN

Menurut Undang-undang Tubuh Negeri Perak, terdapat tiga cara untuk menukar kerajaan.

Pertama, melalui pembubaran Dun. Menteri Besar Perak menasihati Paduka Seri Sultan Perak supaya membubarkan Dun bagi membolehkan pilihan raya peringkat negeri diadakan dan memberi mandat rakyat memilih kerajaan yang baru.

Kedua Menteri Besar Perak dan semua Exco meletakan jawatan dan menyerahkan jawatan kepada parti yang mendapat kerusi majoriti memerintah Perak.

Ketiga melalui usul undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri. Sekirnya pilihan pertama dan kedua tidak berlaku, rakyat kena menunggu sidang Dewan Undangan Negeri dipanggil bagi membolehkan Usul Undi tidak percaya dibentangkan.

Justeru, selagi Sidang Dun belum bersidang dan Usul Undi Tidak Percaya dibentangkan dan mendapat undi majoriti, selagi itulah Kerajaan Pakatan Rakyat kekal memerintah.

Dalam erti kata lain kerajaan PR masih kekal di Perak. Ternyata taktik kotor dan jijik yang digunakan bertujuan untuk menghuru-harakan keadaan di Perak masih buntu. Sekaligus kononnya dapat mengalihkan perhatian terhadap pergolakan yang berlaku dalam Umno.

Ini juga bermakna, mana-mana menteri besar yang mengangkat sumpah tanpa melalui peruntukan undang-undang di atas dianggap terbatal dan tidak sah dari segi pelembagaan.

Di samping untuk memulihkan maruah Najib yang semakin tercemar teruk pada pandangan umum. Kekalahan di Permatang Pauh dan Kuala Terangganu menjadikan Najib semakin tertekan dan tidak keruan untuk memulihan imej dan kredabilitinya. Rasuah dan politik wang serta pelbagai skandal yang tak perlu dihuraikan satu-satu.Kita menunggu siapakah 'kambing hitam' yang dimaksudkan oleh Sirul Azhar dalam perbicaraan kes pembunuhan Altantuya kelmarin.

Kepada semua penyokong PR diharap bertenang dan bersabar tidak bertindak luar dugaan dengan mengikut semua arahan pimpinan. Tidak terpedaya dengan mainan kotor yang sedang dilakukan sekarang.

Semua akhbar seperti The Star, Utusan, Berita Harian tidak layak dibaca hanya berguna untuk dijadikan alas tempat duduk dalam majlis "Himpunan dan Munajat 100 ribu Rakyat' malam ini.

KERAJAAN TIDAK BERMARUAH TERBENTUK DI PERAK?

ORANG YANG TIDAK ADA MARUAH,BOLEH DILELONG DAN DIJUAL BELI

Hari ini DYMM Sultan Perak akan membuat keputusan tentang kemelut politik di Perak. Apa juga keputusannya nanti semua pihak perlu akur dan rasional.

Pakatan Rakyat Perak tidak perlu merasa kecewa, mereka telah menjalankan tugas dengan cukup cemerlang sepanjang 11 bulan di Perak. Mereka bukan ditolak oleh rakyat tetapi mereka disingkirkan dengan gaya samseng oleh pemimpin yang tidak bermaruah.

Dalam hal ini saya berpendirian jika DUN tidak dibubarkan, senario politik di Perak akan kekal tidak stabil. Jika BN berkuasa, adakah BN mampu bertahan? Kes rasuah 2 adun lompat akan dibicarakan pada 10 Febuari. Tetapi saya cukup yakin akan berlaku silap mata dalam kes ini.

Kerajaan PR Perak pasti akan membawa kes ini ke mahkamah ekoran krisis perundangan dan juga tindakan pelik SPR yang melangkaui bidang kuasanya.Semua ini bakal membawa suasana tidak menentu di Perak.

Tetapi saya yakin, Najib tak fikir itu semua kerana dia cukup terdesak sekarang ini untuk membuktikan kuasa dan pengaruhnya. Jika Perak boleh diambil secara samseng dan tidak bermaruah bolehkah negeri-negeri PR yang lain mengalami senario yang sama?

Mereka sanggup buat apa sahaja tanpa mengira dosa pahala serta halal haram. Ini semua telah dibuktikan dengan macam-macam peristiwa pelik dan tak masuk akal yang berlaku dalam negara.

Lihatlah betapa biadab dan kurang ajarnya pemimpin Umno dan BN bukan sahaja pada rakyat tetapi DYM Sultan Perak dengan mengistiharkan BN menguasai kerajaan perak sebelum DYM Sultan Perak membuat keputusan pada hari ini.

Dalam hal ini PR perlu lebih bersedia dengan menyusun persiapan dan strategi yang lebih mantap dan tersusun. Saya cukup yakin dan optimis sokongan dan simpati rakyat kepada PR melonjak berkali ganda dengan isu yang berlaku hari ini.

Biarlah pihak Umno dan BN bertepuk tangan dan bersorak gembira pada hari ini. Apa yang penting PR perlu bijak dan matang dalam menangani apa yang berlaku agar momentum sokongan dan simpati rakyat pada PR terus berkekalan.