30 December 2008

ISU KAPAL SELAM AKAN MENENGGELAMKAN NAJIB?

Di atas kertas Najib sudah boleh menarik nafas lega selaku bakal Presiden Umno dan bakal perdana menteri... ( emmm...yang ke berapa ye?).

Tetapi dalam politik Malaysia macam-macam kemungkinan boleh berlaku. Siapa duga dan jangka sebelum ini DSAI yang dinobatkan bakal pengganti Dr. Mahathir boleh merengkok di penjara Sungai Buloh. Berapa kerat pula yang sebelum ini menaruh harapan DSAI boleh kembali dalam persada politik negara? Malah siapa sangka Rahim Tamby Chik yang diselubungi pelbagai skandal boleh jadi MT Umno dan layak bertanding Naib Presiden Mac depan.

Dalam tempoh sebulan dua ini pelbagai kemungkinan boleh berlaku. Lebih-lebih lagi apabila kita bercerita tentang Najib yang tidak pernah sunyi daripada pelbagai skandal dan kontroversi.

Terbaru, bekas ketua Umno Bahagian Petaling Jaya selatan, Datuk Kapt. (B) Zahar Hashim yang kini bersama Pas bakal mendedahkan dokumen terbaru yang didakwa baru diperolehi dari bekas pegawai tinggi TLDM.Beliau berjanji akan mendedahkan dokumen itu dalam masa terdekat.

Adakah dokumen itu akan mengaitkan Najib dalam isu pembelian kapal selam tersebut? Jika sebelum ini Najib dilihat masih mampu bertahan dan menepis segala dakwaan yang dikemukakan, mungkinkah karier politik Najib akan tenggelam dengan pendedahan terbaru ini?

Sama-samalah kita tunggu dan nantikan pendedahan terbaru ini. Apa yang pasti laluan Najib masih berliku untuk ke Putrajaya....Perbicaraan Altantuya pertengahan Januari depan pasti menjadikan mimpi Najib sebagai bakal orang nombor satu bakal terganggu.

LAGI RAMAI CALON BEBAS LAGI BAGUS UNTUK PAS...

Menurut sumber SPR sehingga hari ini telah lima borang pencalonan pilihnraya kecil Kuala Terangganu telah dibeli. Dua daripadanya ialah dari Pas dan Umno yang sejak awal-awal lagi menyatakan kesediaan untuk bertanding.

Dijangkakan sekurang-kurangnya terdapat tiga calon bebas akan bertanding. Manakala Datuk Zaid Ibrahim juga diura-urakan akan turut bertanding.

Bagi saya semakin ramai calon bebas bertanding (sama ada ditaja atau tidak)peluang Pas untuk menang adalah lebih cerah. Mungkinkah calon bebas yang bertanding adalah mereka ditaja oleh pihak Umno tertentu di dalam Umno Terangganu yang kurang senang dengan pemilihan Wan Farid sebagai calon BN?

Perlu diingat permusuhan serta konflik Umno di Terangganu masih wujud khususnya di antara Ahmad Said dan Idris Jusoh. Di luar nampak manis wajah bila bertemu tetapi siapa tahu di dalam hati dendam masih membara. Ibarat api dalam sekam.

Dalam sejarah Pas, siapa pun yang mewakili Pas akan mendapat sokongan di kalangan ahli dan penyokong. Mereka tetap tidak berganjak untuk memangkah Pas dulu kini dan selamanya walaupun pemimpin bertukar ganti.Tidak wujud undi protes di kalangan pengundi Pas kepada mana-mana calon Pas yang bertanding.Mengundi selain daripada calon Pas bererti mereka telah mengkhinati jemaah. Jika ini berlaku mereka dialu-alukan untuk keluar dari Pas.

Jika anda tidak setuju dengan pandangan saya, buatlah analisis di mana-mana DUN atau Parlimen yang ditandingi oleh Pas, bandingkan jumlah undi yang diperolehi oleh Pas dengan jumlah ahli dan penyokong yang ada.Mereka tetap tidak berganjak mengundi Pas walupun siapa calon bertanding dan apa isu yang berlaku. Apa yang berubah dan menjadi penentu sama ada kalah atau menang ialah pengundi atas pagar dan undi 'protes' dari Umno sendiri.

Apabila semakin ramai calon bebas bermakna undi BN bakal berpecah. Setiap calon bebas sudah pasti ada penyokongnya sendiri. Sama ada penyokong tegar di kalangan ahli keluarga, saudara mara dan sahabat handai.Walaupun kemungkinan besar calon bebas akan hilang wang deposit tetapi kehadiran mereka sebenarnya akan menghakis peluang BN dan membuka ruang yang lebih besar kemenangan kepada calon Pas.

Isu calon Pas sama ada anak tempatan atau tidak akan menjejaskan undi dan sokongan kepada Pas di kalangan ahli dan penyokong tetapi ia sebenarnya membawa implikasi dari pengundi atas pagar dan BN sendiri yang berada dalam dilemma untuk mengundi dalam pilihanraya nanti.

TAHNIAH BUAT PEMUDA PAS TETAPI...

Dewan Pemuda Pas Pusat (DPPP) hari ini mengadakan demontrasi aman di depan kedutaan Amerika. Menurut sumber malaysiakini seramai 500 orang terlibat dalam demontrasi tersebut.

Tahniah dan syabas kepada Pemuda Pas Pusat kerana menjadi pertubuhan pertama di negara ini yang tampil membantah secara terbuka kekejaman rejim haram Israel lakanatullah.

Walau bagaimanapun masa yang dipilih oleh DPPP bagi saya adalah kurang sesuai memandangkan pada hari ini adalah hari waktu bekerja. Sudah pasti ramai lagi yang ingin turut sama tetapi tidak dapat hadir dalam demontrasi pada hari ini.

Mungkin DPPP boleh memilih waktu cuti seperti semalam yang merupakan cuti umum seluruh negara. Tidak semestinya demontrasi perlu diadakan di kedutaan Amerika untuk menyerah memorandum bantahan, mungkin ia boleh dilakukan di tempat terbuka yang menjadi tumpuan umum di tengah ibu kota untuk menunjukkan kepada dunia dan menyedarkan masyarakat sekeliling agar prihatin tentang nasib saudara seagama. Memorandum kepada kedutaan Amerika boleh diserahkan pada hari ini sebagai kesinambungan demontras jika ia diadakan semalam.

Walau bagaimanapun saya yakin DPPP ada hujah dan justifikasi mengadakan demontrasi pada hari ini di depan kedutaan Amerika.Apa-apa pun sekali lagi syabas dan tahniah kepada DPPP Pusat....

PEWARIS MEMBELA ISLAM DAN MELAYU???

Apa perlu Majlis Permuafatan Ummah ( PEWARIS) berarak dan berhimpun serta cuba mengganggu majlis anti Isa malam tadi di Stadium Bangi? Apa motif mereka sebenarnya? Adakah mereka benar-benar membela Islam atau hanya menjadi alat dan kuda tunggangan pihak tertentu?

Bagi saya tindakan mereka tidak lebih hanya mencari publisiti dan mempunyai agenda tersembunyi kepentingan pihak tertentu. Jika benar mereka membela Islam dan Melayu kenapa mereka menyokong ISA undang-undang zalim dan tidak bertamadun? Mana kitab dalam Islam atau pendapat tokoh mana-mana agama dalam dunia yang menjadi rujukan Pewaris membenarkan menangkap tanpa bicara tanpa dibenarkan membela dan mempertahankan diri? Bukankah Isa undang-undang yang bercanggah dengan ketamadunan manusia?

Mana suara Pewaris apabila nyawa umat Islam Palestin sedang diratah oleh rejim haram zionis? Bukankah membela dan mempertahankan saudara seagama adalah sesuatu yang dituntut dalam Islam? Kenapa tidak ada sepatah pun kenyataan yang keluar dari Pewaris tentang isu umat Islam Palestin?