14 July 2009

MANEK URAI 'UNIVERSITI POLITIK' PAKATAN RAKYAT


Kejayaan Pas mengekalkan Dun Manek Urai harus diraikan dengan penuh rasa kesyukuran walaupun kali ini Pas menang dengan majorti yang tipis. Pilihanraya kecil dan pilihanraya umum sesuatu yang berbeza. Aliran corak pemikiran pengundi boleh berubah dengan tiba-tiba terutama kepada penduduk atau pengundi di Kelantan. Cara dan corak pemikiran politik mereka berbeza berbanding dengan penduduk lain di negara ini.

Mungkin kali ini dalam pilihanraya kecil Manek Urai mereka sebelum ini terutama golongan atas pagar atau pengundi luar merasa 'tak apa' kalau pangkah Umno@BN kerana undi tersebut tidak akan menjejaskan kerajaan Pas di bawah pimpinan Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat.Andaian mereka,kerajaan Tok Guru masih utuh dan stabil jika satu kerusi terlepas kepada umno@BN. Mungkin juga ada benarnya, aliran pengundi kali ini ingin menyampaikan sesuatu mesej yang saya rasa tidak sukar untuk difahami khususnya oleh pimpinan Pas khasnya dan pimpinan Pakatan Rakyat amnya.

Berbeza dalam Pilihanraya Umum yang lalu, golongan muda khususnya yang menetap di luar Kelantan balik umpama pesta untuk mempertahankan kerajaan Pas pimpinan Tok Guru dari dirampas oleh Umno@BN. Mereka berpusu-pusu dan berbondong-bondong dengan kesesakan yang luar biasa sepanjang perjalanan serta ada yang sanggup mengambil cuti semata-mata untuk menyelamatkan kerajaan Pas di Kelantan.

Kepada pimpinan Pas dan Pakatan Rakyat di semua peringkat saya berharap agar tidak menunding jari kepada Umno@BN yang menipu, membeli undi, politik ugut dan sebagainya. Ini kerana itu sudah memang cara dan gaya Umno@BN berpolitik. Apa yang penting semua pihak dalam Pas dan Pakatan Rakyat perlu membuat post mortem terperinci berhubung dengan kemenangan tipis ini. Saya tidak melihat isu 'perselisihan' yang sengaja direka oleh pihak Umno@BN di antara Tuan Guru dan Ustaz Nasharudin menjadi faktor utama kemenangan tipis ini. Tetapi saya melihat pengundi Melayu di Manek Urai kurang senang dengan gelagat rakan Pas dalam pakatan khususnya DAP seperti yang berlaku di Kedah.

Pengundi Melayu terutama golongan atas pagar atau tidak berparti yang sebelumnya menyokong Pas dalam pilihanraya umum lalu mengalami konflik dan dilemma apabila isu yang berlaku dalam Pakatan Rakyat.

Ini merupakan pengajaran yang sangat penting kepada semua pimpinan Pakatan Rakyat agar sentiasa berhati-hati dalam mengeluarkan pandangan dan pendapat khususnya hal yang sensitif. Mereka perlu mengeratkan muafakat dan kerjasama untuk memastikan matlamat menumbangkan kerajaan Umno@BN dalam pilihanraya umum akan datang benar-benar menjadi kenyataan. Hentikan segala polemik dan perdebatan secara terbuka sebaliknya setiap isu yang wujud perlu ditangani melalui rundingan dan semangat setiakawan.

Apa yang lebih penting segala ilmu dan pengalaman sepanjang pilihanraya kecil Manek Urai perlu dijadikan muhasabah dan renungan dengan menjadikan ia sebagai 'universiti politik' untuk rujukan pada masa akan datang.

JAMBATAN DI MANEK URAI AKAN DIBINA HASIL LELONGAN RUMAH KHIR TOYO?


Sehingga lewat petang ini, ramalan sebelum ini bahawa Pas akan memenangi kerusi DUN Manek Urai sudah semakin pasti, cuma keputusan rasmi yang masih menjadi teka teki.

Apa yang pasti Tan Sri Muhyiddin dikhabarkan awal-awal lagi sudah angkat kaki seolah-olah mengerti Manek Urai Umno akan tewas lagi.

Tetapi apa yang bakal menjadi misteri, apakah penduduk Manek Urai akan mengidam dan kempunan mendapatkan jambatan baru seperti yang dijanjikan oleh Muhyiddin jika Umno menang di Manek Urai?

Penduduk Manek Urai tak perlu rasa terkilan kerana maruah anda terbukti tidak boleh dijual beli lebih-lebih lagi ditukar ganti dengan sebuah jambatan. Peluang penduduk Manek Urai untuk menggunakan jambatan baru masih ada. Saya mencadangkan hasil lelongan rumah Khir Toyo nanti boleh digunakan untuk diberi kepada penduduk di Manek Urai. Jika rumah Khir Toyo dapat dijual dengan harga RM 15 juta dari anggaran RM 24 juta saya kira ia sudah lebih cukup untuk sebuah jambatan baru. Tolak kos RM 3.5 juta dan diberi sekali ganda kepada Khir Toyo RM 7 juta masih ada RM 8 juta lagi. Bukan sahaja jambatan baru malah boleh dihias dengan lampu yang berkelip-kelip di sepanjang jambatan!

MANEK URAI: PAS DI AMBANG KEMENANGAN.

1. Polis mula mengeluarkan amaran berulang kali tidak membenarkan perarakan kemenangan calon di Manek Urai

2. Pemimpin kanan Umno dan BN mula meninggalkan Manek Urai petang tadi disebabkan 'urusan yang tak dapat dielakkan'.

3. Laporan dari unit peti undi yang bertugas sebagai 'polling agent' bahawa Pas diramalkan menang dengan majoriti lebih 2000 undi.

4. Peti-peti undi yang mula dikira sebentar tadi menunjukkan Pas mendahului selesa setakat ini.

Insyaallah sebelum 7.30 keputusan tidak rasmi yang lebih terperinci akan dapat diketahui....Teruskan doa dan zikir Insyaallah Pas di ambang kemenangan.