03 May 2009

SPR TERUS SENGET SEBELAH !

SPR terus diperkudakan oleh Umno@BN untuk memastikan sisa-sisa hayat politik mereka. Setelah memperkenalkan peraturan melarang pondok panas pada hari pengundian, hari ini SPR mengumumkan langkah menghadkan kehadiran penyokong semasa hari penamaan calon tidak melebihi 5 ribu orang.

Peraturan baru ini akan dikuatkuasakan dalam pilihanraya kecil Penanti pada penghujung bulan ini. Perkara ini disahkan oleh Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar dalam satu kenyataan pada hari ini. Inilah pembaharuan 1 Malaysia yang menjadi zikir Umno@BN hari ini. Dalam era 1 Malaysia apa yang tak boleh akan dibolehkan.

Kenapa peraturan ini dikuatkuasakan? Semua ini jelas apabila Umno@BN gerun dengan gelombang kebangkitan rakyat yang bersama dengan Pakatan Rakyat. Sebaliknya angka 5 ribu yang dihadkan adalah penanda aras jumlah penyokong yang hanya mampu dikumpulkan oleh Umno@BN dalam pilihanraya. Itupun melalui proses kerahan tenaga serta dibayar upah dan elaun untuk hadir menyokong calon Umno@BN. Berbeza dengan pakatan Rakyat yang boleh menghimpunkan puluhan ribu penyokong tanpa apa-apa ganjaran dan habuan.

Persoalan yang lain bagaimana hendak memastikan jumlah penyokong yang hadir pada hari penamaan calon tidak melebihi 5 ribu orang? Siapakah yang akan ditugaskan oleh SPR untuk mengira jumlah penyokong yang hadir? Peraturan baru ini bukan sahaja tak masuk akal tetapi pelik untuk dilaksanakan.

Masa di sekolah dahulu dalam subjek Bahasa Melayu, cikgu menghadkan supaya karangan tidak melebihi 350 patah perkataan. Jenuh juga nak memastikan agar menepati syarat ditetapkan. Terpaksa dikira berulang kali. Itupun sering tersalah kira! Inikan pulak nak kira 5 ribu orang!

Tetapi itu tidak menjadi masalah kepada media pengampu milik Umno@BN kerana mereka pandai mengira. Terutama bab ganda dua dan ganda tiga bagi penyokong Umno@BN dalam laporan mereka yang senget sebelah sebelum ini.Mereka pandai dalam bab mengira, jumlah yang sedikit boleh digandakan manakala jumlah yang banyak boleh dikurangkan.

Mungkin selepas ini media pengampu akan melaporkan jumlah penyokong Pakatan Rakyat melebihi 10 atau 20 ribu orang tetapi jumlah penyokong Umno@BN tepat-tepat 5 ribu orang!