15 December 2009

BALA MENANTI NAJIB!

Setelah sekian lama menghilangkan diri, penyiasat persendirian P.Balasubramaniam yang sebelum ini mengaitkan Dato Seri Najib Tun Razak dalam akuan bersumpah pertama bersedia untuk bertemu dengan SPRM untuk mendedahkan apa yang sebenarnya yang berlaku.

Dalam akuan bersumpah pertama, Bala menjelaskan secara terperinci bahawa Najib terlibat dengan tragedi menimpa Altantuya. Namun, tak sampai 24 jam, Bala menarik balik dakwaan tersebut dalam akuan bersumpah kedua bahawa Najib tidak terlibat.

Kesediaan Bala bertemu SPRM ibarat bala yang bakal menimpa Najib. Bala melalui peguamnya meletakkan syarat agar segala keterangan dan kesediaannya berjumpa SPRM diadakan di luar negara kerana faktor keselamatan. Menurut peguam Bala, Americk Singh Sidhu antara syarat lain yang dinyatakan ialah supaya suruhanjaya membayar kos penginapan, makanan dan perjalanan Balasubramaniam jika ia bersetuju mengambil keterangannya di London atau Singapura.

Keterangan Balasubramaniam, bekas anggota polis Cawangan Khas, haruslah direkodkan dalam bahasa Inggeris dan satu salinannya diserahkan kepada anak guamnya, sementara rakaman video siasatan tersebut pula diambil oleh pihak peguam tersebut.

Kita menunggu reaksi SPRM yang sebelum ini bersedia untuk menemui Bala tentang dakwaan adik Najib terlibat secara lansung yang menyebabkan Bala menarik semula akuan bersumpah yang pertama.

SPRM wajar bertindak segera kerana ia merupakan persoalan maruah negara lebih-lebih lagi ia melibatkan Perdana Menteri Malaysia sendiri. Nama perdana menteri perlu dibersihkan untuk memastikan imej Malaysia tidak dipandang negatif di mata dunia. Lagipun syarat yang ditetapkan Bala tidak sukar untuk ditunaikan. Jadi tidak ada alasan SPRM tidak mengambil peluang ini untuk mendapat keterangan dan maklumat dari Bala. Jika SPRM tidak bertindak maka ia ibarat bala besar sedang menanti Najib!

TARGEDI JJ DI MELAKA MELETUP: SATU LAGI PROJEK CAP AYAM?

Sekembalinya ke Melaka, saya dikejutkan dengan berita Medan selera JJ Melaka yang bakal dibuka pada 17 Disember ini meletup yang menyebabkan seorang penyelia restoran, Tiau See Peing, 25,(gambar) maut manakala 16 cedera.Daripada kesemua mangsa yang cedera, tujuh cedera parah dengan tiga berada dalam keadaan kritikal. Mereka yang kritikal ialah Mohd. Tarmizi Jaafar, 23, Lai Soon Wee, 32, dan Ooi Kok On, 33.

Boleh dikatakan setiap hari saya melalui jalan di JJ Melaka ini untuk pelbagai urusan. Saya melihat JJ Melaka dibina 24 jam sehari tanpa henti. Mengikut perkiraan saya bangunan sebegini hebat dibina dalam tempoh tak sampai 3 bulan daripada projek bermula. Jurutera dan pekerjanya majoriti adalah warga asing.

Oleh itu ada beberapa persoalan yang saya ingin utarakan. Dalam tempoh begitu cepat dan pantas pembinaan projek ini yang bakal dibuka 17 Disember adakah bangunan berkenaan telah mendapat sijil layak menduduki (CF) ? Dalam isu yang lain, adakah kerajaan negeridan pihak berkuasa tempatan telah membuat kajian mendalam sebelum bangunan berkenaan diberi kebenaran untuk dibina?

Bagi mereka yang biasa berulang alik melalui projek ini sedia maklum bahawa jalaraya berhampiran kawasan ini sering sesak teruk terutama pada waktu puncak dengan adanya Pasaraya Tecso dan Melaka Sentral. Saya tidak dapat bayangkan kesesakan yang berlaku apabila JJ ini dibuka.

Tragedi letupan itu sepatutnya membuka mata semua pihak tentang kepincangan yang berlaku di sebalik projek ini. semua yang terlibat sama ada kerajaan negeri, pihak berkuasa tempatan dan kontraktor terlibat perlu bertanggungjawab sepenuhnya dalam tragedi malang ini kerana ia melibatkan soal keselamatan dan nyawa orang ramai.

Saya melihat tragedi ini ada hikmah si sebaliknya sebagai satu peringatan Allah SWT terhadap sikap tamak dan kerakusan manusia tanpa mengira kepentingan orang ramai dalam mengaut keuntungan.

Dalam hal ini, pembukaan pasaraya ini perlu ditangguhkan sehingga semua siasatan selesai dan keselamatan orang ramai terjamin. Kita tidak mahu ada lagi nyawa yang terkorban gara-gara kelalaian dan kecuaian manusia.