23 August 2009

'RIBUT DALAM CAWAN KE 2 DI KEDAH'


Setelah reda isu pusat sembelihan babi di Kedah, politik Kedah sedikit bergolak dengan keputusan yang saya kira sudah dijangka apabila Adun Lunas yang juga EXCO pelancongan Kedah dari PKR Mohd. Radzi Salleh mengumumkan menjadi Adun Bebas tetapi mengistiharkan menyokong Perdana Menteri 1Malaysia. Masuk Umno le tu..

Sebelum ini beliau dikatakan beberapa kali mengungut kepimpinan PKR dan juga Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Razak tentang hasratnya untuk keluar dari Pakatan Rakyat. Desakan ini dikatakan berkait rapat dengan laporan media Pro Umno termasuk TV3 yang sering menyiarkan dan mengaitkan seorang Exco Kedah dengan gejala rasuah. Apabila Radzi mengistiharkan menjadi Adun bebas maka segala teka teki Exco yang didakwa rasuah terdedah bahawa individu berkenaan adalah Radzi.

Jika itulah situasinya, langkah Radzi menyertai Umno adalah sangat-sangat dialu-alukan. Sebagaimana Adun Behrang dan Changkat Jering yang juga menyertai Umno (kononnya bebas) setelah didakwa dengan gejala rasuah. Jadi hanya parti yang bergelumang dan terlibat dengan rasuah sahaja yang layak untuk mereka. Maka apa yang berlaku tidak lebih hanya 'ribut dalam cawan' sebagai satu program 'pembersihan' untuk memantapkan kerajaan Pakatan Rakyat di Kedah dan negeri-negeri lain yang turut dikuasai Pakatan Rakyat.

Kerajaan Pakatan Rakyat di Kedah masih kekal stabil dan utuh. Lebih-lebih lagi dengan wibawa dan kepimpinan Ustaz Azizan sebagai peneraju kerajaan Kedah.Ingatan kepada Umno@BN...Kedah bukan Perak!