16 June 2009

ADA PEMIMPIN KANAN UMNO AKAN SERTAI PAS?

Beberapa Media pro Umno hari melaporkan terdapat seorang pemimpin kanan Umno yang merasakan bahawa Pas ikhlas dalam isu Kerajaan Perpaduan.Bila mengiktiraf keikhlasan pas bermakna mengiktiraf perjuangan Pas.Bila orang yang selama ini menghentam Pas mula memuji-muji Pas bermakna sudah mula menerima perjuangan Pas. Walau bagaimanapun menurut pemimpin kanan Umno tu lagi, kena risik-risik dulu macam orang meminang katanya.

Dengan perkembangan terbaru ini serta keyakinan kepada perjuangan Pas, mungkinkah pemimpin kanan Umno itu akan menyertai Pas dalam tempoh terdekat?Semua kemungkinan ini tidak mustahil dengan perkembangan terkini ini. Dalam masa yang sama pemimpin Pas perlu berhati-hati agar tidak terperangkap atau diperangkap. Lebih-lebih lagi apabila pemimpin kanan Umno berkenaan dikhabarkan semakin terdesak dan mengalami krisis keyakinan bukan sahaja dari dalam negara tetapi kepercayaan masyarakat antarabangsa dan pemimpin dunia lain. Maka usaha memuji melangit kepada Pas ibarat 'kambing hitam' atau umpan untuk mendapat buruan yang lebih besar.

TUAN GURU NIK AZIZ SILAP!


Mursyidul Am Pas YAB Tuan Guru Dato Nik Aziz Nik Mat berkata ada sesuatu yang tak kena kepada Perdana Menteri 1Malaysia kerana walaupun telah tiga bulan dilantik menjadi Perdana Menteri sokongan dan sambutan yang diterima agak 'suram'.

"Dalam ukuran kepada populariti Perdana Menteri yang baru, kalau kita ambil daripada kaca mata "ucap tahniah" yang diterima oleh Malaysia, setakat ini yang saya diberi faham hanya Singapura, Brunei, dan baru-baru ini Amerika yang ucapkan tahniah. Hanya tiga pemimpin negara dari seluruh dunia yang menyampaikan ucapan tersebut.

"Kita telah masuk ke bulan ketiga sejak pelantikan Perdana Menteri yang baru. Kalau itulah ukuran sambutan orang terhadap perdana menteri yang baru maka sudah tentu ada sesuatu yang tidak kena,"jelasnya.

Jika hanya 'ucapan tahniah' menjadi kayu ukur Tuan Guru Nik Aziz tentang populariti perdana Menteri 1Malaysia maka Tuan Guru sebenarnya telah melakukan kesilapan.

Mana ada mana-mana perdana Menteri dalam dunia yang mendapat liputan dan publisiti besar-besaran sebelum dan semasa menjadi perdana Menteri seperti di Malaysia? Lihatlah Perdana Menteri 1Malaysia, belum jadi perdana Menteri ceritanya mendapat liputan meluas akhbar seluruh dunia. Dari akhbar Liberation Peranchis sehingga akhbar dari negara jiran serantau seperti Indonesia.

Malah negara mundur seperti Monggolia yang mungkin rakyatnya tidak pernah kenal Perdana Menteri Malaysia sejak zaman merdeka, hari ini cukup mengenali siapa Perdana Menteri Malaysia. Ini menunjukkan Perdana Menteri 1Malaysia kita cukup popular dan terkenal!