18 July 2010

BUKAN MELAYU HILANG KUASA TETAPI UMNO!


Lagu perpaduan dan ketuanaan Melayu dimainkan semula. Siapa lagi kalau bukan pemimpin Umno dan mereka yang sewaktu dengannya. Semua ini memberi petanda cukup jelas Umno kini cukup terdesak dan tersepit sekarang dengan perubahan politik dan anjakan pradigma rakyat khususnya orang Melayu di negara ini.

Terkini, Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria yang selama ini sering menjadi jurucakap Umno semalam meluahkan kebimbangan mengenai kuasa politik orang 'Melayu'.

Mengapa hari ini sibuk-sibuk dengan kuasa ketuanan Melayu? Siapa yang gadai tanah milik Melayu di negara ini? Siapa yang menghapuskan hak istimewa orang Melayu? Siapa yang menghapuskan biasiswa untuk anak-anak Melayu? Orang Melayu tergadai dan merempat di negara sendiri kerana permainan politik Umno yang gila dan rakus bila berkuasa. Bila dah terdesak barulah nak sibuk-sibuk dengan agenda Melayu.

Saya pernah dengar sendiri dari mulut seorang Exco di Melaka, daripada beri ke DAP biar kita pangkah Pas. Inilah satu contoh propaganda Umno! Bila Pas buat ceramah seperti yang berlaku minggu lepas di Dun Bukit Baru, Ketua Menteri Melaka sendiri sengaja buat provokasi buat ceramah hanya selang beberapa puluh meter dari tempat ceramah Pas! Inikah namanya agenda perpaduan dan ketuanan Melayu?

Orang Melayu hari ini makin cerdik, kalau dulu Umno mendabik dada dalam pilihanraya era 1970-an 1980-an dengan kata-kata ' Kalau Umno letak tunggul atau tin kosong jadi calon pilihanraya, Umno tetap boleh menang'. Maka ketika itu yang menjadi calon Umno antaranya ialah yang lulus darjah 6 atau SRP, lulus SPM dah kira cerdik sangat le tu!

Jadi saya cukup bimbang sokongan kuasa politik Melayu yang makin merosot kepada Umno menyebabkan mereka menggunakan taktik kotor dengan memberi status warganegara kepada penduduk tetap dari Indonesia yang jumlahnya bukan sedikit seperti yang didedahkan baru-baru ini. Malah kenyataan Menteri sumber Manusia bahawa kementerian tersebut bercadang memberi status pekerja sah kepada kira-kira 2 juta pendatang haram di negara ini perlu diberi perhatian oleh Pakatan Rakyat tentang tujuan dan muslihat di sebaliknya.

Saya yakin, dalam keadaan terdesak dan tertekan Umno akan sanggup buat apa sahaja untuk kekal berkuasa. Umno sama sekali cukup takut hilang kuasa dalam pilihanraya umum akan datang dan bukannya bimbang hilang ketuanan Melayu.