24 July 2009

AWASI PROVOKASI DAN SABOTAJ KUMPULAN PRO ISA


I Ogos ini akan mencatat sejarah kerana jika tidak ada aral melintang dua pihak yang berbeza dalam isu yang satu akan berdemontrasi. Tetapi dengan haluan yang berbeza, prinsip yang bertentangan umpama langit dengan bumi.Dua kumpulan ini melibatkan dua kumpulan anti ISA dan penyokong ISA.

Kumpulan anti ISA diterajui oleh Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) yang mendapat sokongan padu dari semua komponen dalam Pakatan Pakyat serta 83 NGO seluruh negara. Dikhabarkan Gerakan akan turut sama dalam demontrasi membantah ISA.Pemimpin tertinggi pakatan Rakyat awal-awal lagi mengesahkan akan turut serta.

Manakala penyokong ISA terdiri daripada beberapa NGO yang menamakan diri mereka PEWARIS, PERKASA yang pastinya penyokong UMNO@BN.

Namun begitu saya melihat seperti ada sesuatu yang bakal berlaku pada perhimpunan 1 Ogos nanti. Kenyataan-kenyataan daripada penyokong ISA seperti pakar lompat Datuk Ibrahim Ali membayangkan bahawa akan berlaku huru-hura pada himpunan 1 Ogos nanti. Adakah ini tujuan mereka? Pakatan Rakyat yang selama ini sering terlibat pelbagai demontrasi yang kadang-kadang mencecah ratusan ribu penyokong tidak pernah pun sekali membayangkan akan berlaku huru-hara dalam demontrasi yang dianjurkan. Sebaliknya pihak polis dan FRU yang sering melakukan provokasi dengan melepaskan gas pemedih mata dan air asid kepada peserta demontrasi kononnya mengawal keselamtan ( sebenarnya mengawal pemimpin Umno@BN).

Tetapi pihak pro ISA awal-awal lagi membayangkan akan berlaku huru-hara dan suasana tidak terkawal. Saya mengingatkan kepada semua yang terlibat dalam himpunan mansuhkan ISA agar sentiasa berhati-hati dengan sebarang provokasi. Mungkin himpunan ini akan 'dibenarkan' oleh pihak polis agar berlaku pertembungan di antara dua pihak. Bila keadaan tidak terkawal maka senanglah pihak polis menggunakan sebagai alasan untuk mengheret pemimpin Pakatan Rakyat khasnya dan tidak mustahil dalam agenda Operasi lalang 2.

H1N1: DUA LAGI INSTITUSI PENDIDIKAN DI MELAKA DITUTUP


Wabak Demam Selsema Babi H1N1 semakin merebak di Melaka apabila hari ini dua buah lagi institusi pendidikan di Melaka di tutup iaitu IKM Jasin dan Institut Kota. Apa yang lebih merunsingkan ia melibatkan institusi pendidikan yang menjejaskan kira-kira 10,000 pelajar di negeri ini.

Sebelum ini, UiTM Lendu Jasin, Institut Perguruan Guru Kampus Perempuan Melayu, Kolej Yayasan Melaka, Kolej Profesional Mara dan sekolah Kejururawatan Nilam termasuk dalam senarai yang dilanda wabak H1N1.Ini bermakna sudah tujuh buah institusi pendidikan di Melaka telah ditutup.

Sehingga hari ini 70 pelajar dari institusi berkenaan disahkan positif H1N1 yang sembilan daripadanya dirawat di hospital.

ZAMBRY KENA PUKULAN TKO DARI TOK GURU NIK AZIZ

Sehari dua ini Menteri Besar Mahkamah, Datuk Zambry Abdul Kadir menunjukkan kehebatannya dalam soal agama dengan meminta fatwa dari Dewan Ulama Pas tentang isu Menteri Besar Rakyat, Datuk Seri Ir Nizar Hj. Jamaludin memegang lilin berkaitan kematian Teoh Beng Hock. Sejak bila Umno berpegang dengan 'fatwa' Dewan Ulama Pas? Adakah ini satu pengiktirafan kepada Dewan Ulama Pas? Bersediakah Umno dengan 'fatwa' Pas sebelum ini bahawa Umno parti sekular, agama suku politik suku? Bersediakah Umno untuk gazetkan 'fatwa' Pas bahawa Umno menolak dan menghina Islam? Menentang hukum Islam dan bersubahabat dan bertanggungjawab luluskan lesen judi arak serta tempat maksiat di negara ini? Jawapan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Nik Aziz Nik Mat terhadap permintaan Zambry ternyata ibarat senjata makan tuan.

"Zambry ni orang politik bukan orang yang kaji Islam, apa kena mengena dengan fatwa agama, fatwa demokrasi pun dia tak pakai, lagi pun keluar fatwa ni tugas mufti," ujarnya ketika diminta mengulas kenyataan Zambry yang memintanya mengeluar fatwa berhubung isu memegang lilin.

Beliau ditemui pemberita selepas merasmikan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kelantan 2009 di Dataran Warisan di sini semalam.

Menteri Besar Perak sebelum ini meminta ulama PAS mengeluarkan fatwa berhubung tindakan Nizar memegang lilin ketika hadir pada satu majlis di Perak Jumaat lepas.

Adun Titi Serong, Khalil Idham Lim hari ini menafikan majlis menyalakan lilin yang turut dihadiri beliau dan Nizar majlis berkabung memperingati kematian Teoh Beng Huat.

Menurutnya gambar tersebut merupakan majlis menyalakan lilin diadakan semasa sesi sidang media 17 Julai lalu bertempat di Wisma DAP Ipoh.

Idham juga menjelaskan amalan memegang lilin dan colok bagi orang Cina adalah budaya nenek moyang yang sudah turun temurun dan bukan amalan agama.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz juga berkata, sekiranya beliau dijemput masyarakat Hindu atau Cina ke tempat ibadat mereka, beliau akan bertanya terlebih dahulu adakah program keagamaan atau adat resam.

"Saya kata kalau soal agama saya tak boleh pergi, tetapi adat resam atau budaya saya boleh pergi.

"Tiap-tiap tahun anak cucu kita menyambut ulang tahun kelahiran mereka dengan memacak lilin atas kek mengikut umur.

"Kalau setahun sebatang lilin kemudian menghembuskan, jadi lilin ni digunakan sebagai satu perkara yang simbolik terhadap sesuatu perkara lain. Begitu juga dalam masalah yang diheboh sekarang ni," ujarnya.

Menurutnya Rasulullah saw menghantar surat pada raja-raja Mesir, Iran dan India menggunakan ayat al-Quran. Saya juga teringin nak minta fatwa dari Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria apa hukumnya tiup lilin sempena sambutan Hari lahir seperti di bawah ni.Apa pula komen 'ulama-ulama' di Majlis Agama Islam Melaka yang menganjurkan pertandingan 'panjut' atau pelita peringkat negeri Melaka sempena sambutan '7 likur' tahun lepas?

Bagaimana pula dengan gambar ini?