10 November 2009

AHLI DAN PENYOKONG PAS TERUS MELOPONG


Seminar Memperkasakan Pas telah mengariskan beberapa resolusi untuk memantapkan hala tuju pejuangan Pas dulu kini dan pada masa akan datang. Resolusi yang saya anggap cukup kemas dan mantap dalam menyelesaikan segala kekalutan dan konflik yang berlaku.

Tetapi saya tertanya-tanya adakah ahli dan penyokong akar umbi mendapat input dan gambaran yang jelas hasil seminar berkenaan. Ini memandangkan yang hadir dalam seminar berkenaan adalah pimpinan dari peringkat negeri, dewan-dewan dan kawasan. Apakah yang dilakukan setiap peserta atau wakil seminar berkenaan apabila balik ke tempat masing-masing?

Berbeza dengan Muktamar Tahunan Pas, selepas muktamar berlalu akan diadakan Munaqasah Ucapan Dasar Presiden di peringkat negeri dan kawasan supaya ahli dan penyokong di peringkat bawahan memahami dasar dan hala tuju parti untuk diterjemahkan dalam bentuk gerak kerja untuk memperkasakan jemaah.

Satu perkara yang perlu disedari bukan semua orang di peringkat bawahan memahamai hasil resolusi seminar. Rasanya ada yang tak tahu tentang wujudnya resolusi berkenaan. Bukan semua ahli dan penyokong yang melayari internet untuk mendapat maklumat dan gambaran jelas apa yang berlaku. Kalau nak suruh baca Harakah rasanya ramai yang 'tumpang baca' dari membeli.Itu pun baca tajuk-tajuk yang dianggap sensasi dan panas. Kalau tajuk bercorak ilmiah seperti hasil resolusi rasanya golongan yang bawah-bawah tu tak baca pun!

Sekiranya tidak ada satu arahan yang jelas, pimpinan negeri, dewan-dewan dan perwakilan kawasan yang hadir perlu mengambil inisiatif untuk sekurang-kurangnya membuat satu majlis penerangan kepada ahli supaya tidak ada lagi orang diperingkat bawahan yang keliru dan terus melopong perkembangan yang berlaku dalam Pas. Wallahualam.