27 July 2010

SI DAHI HITAM TERLIBAT DALAM ZINA?Inilah gambar yang menjadi penghias muka depan akhbar pengampu dan penipu apabila perbicaraan Kes Liwat 2 Dato seri Anwar Ibrahim bersambung tak lama dulu. Saiful digambarkan sebagai seorang yang kuat beribadat sehingga dahinya lebam-lebam. Ada seorang kawan saya yang menjadi penyokong kuat Umno dulu kini selamanya pernah berkata, tak mungkin saiful cakap bohong, engkau tengok dahinya hitam kuat sujud.

Saya tak menjawab, malas nak layan buang masa dan tenaga. Dalam hati saya kata benggali jual kacang putih dahinya lagi hitam dari si Saiful.

Hari ini kisah si dahi hitam keluar lagi. Kali ini dakwaan skandal seks (berzina le tu ) dengan salah seorang pendakwaraya kes ini iaitu Farah Azlina Latif. Isu ini mula-mula disiarkan dalam Malaysia Today. Peguam DSAI, Sivararasiah memberitahu wartawan bahawa mereka mempunyai maklumat berhubung dengan dakwaan itu.

Tak pasal-pasal, Farah Azlina Latif hari digugurkan dari pasukan pendakwaan. Apa makna tu?

Boleh tahan juga selera si Saiful ni.....

( Gambar ini sekadar hiasan sahaja....)

GURU DIBENAR BERPOLITIK: AWAS PERANGKAP UMNO!

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan mengumumkan bermula 1 Ogos ini, pegawai pendidikan perkhidmatan siswazah Gred DG41 hingga DG48 akan dibenarkan melibatkan diri dalam politik. Berita ini pastinya disambut gembira oleh ahli dan penyokong Umno-BN. Bagi ahli dan penyokong Pakatan Rakyat kenyataan ini silap hari bulan sebagai satu perangkap kepada mereka.

Jika sebelum ini bagi ahli dan penyokong Pakatan Rakyat segala sokongan dan aktiviti mereka dilakukan secara senyap-senyap kerana pelbagai tekanan dan ugutan yang diterima. Ancaman itu datang daripada guru besar atau pengetua yang menjadi penyokong kuat Umno atau pemimpin Umno setempat.

Bagi mereka yang dikesan terlibat dengan politik selain daripada Umno mereka berdepan risiko dikenakan pelbagai tindakan. Antaranya ditukar ke pedalaman atau tempat berjauhan dengan keluarga serta dinafikan Anugerah Cemerlang dalam perkhimatan walaupun menunjukkan prestasi dan sumbangan yang jauh lebih baik daripada penyokong dan pengampu Umno di sekolah.

Manakala ahli dan penyokong Umno selama ini secara terbuka terlibat aktif dalam politik. Pentadbir sekolah akan hanya memekakkan telinga dan memandang sebelah mata seolah-olah tidak ada apa-apa yang berlaku. Mana-mana guru besar dan pentadbir yang menyokong Pakatan Rakyat juga tidak berani menegur kerana bimbang daripada pengaruh pemimpin Umno setempat.

Kenyataan KSN ini sebenarnya akan menjadikan ahli dan penyokong Umno di sekolah lebih 'besar kepala' dan bermaharajalela menyebarkan dakyah politik mereka. Bagi guru-guru kumpulan A yang pro Pakatan Rakyat yang hendak tunjuk berani pastinya akan berdepan pelbagai risiko. Bagi saya kebenaran kepada kumpulan A berpolitik sebenarnya hanya menguntungkan politik Umno semata-mata bagi ahli dan penyokong Pakatan Rakyat langkah ini sebenarnya hanyalah satu perangkap dan jerat kepada mereka.