29 January 2009

TARIK TALI ISU LETAK JAWATAN BUKTI UMNO TERUK BERGOLAKIsu perletakan jawatan Datuk Seri Mohd. Tajol Rosli Ghazali sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Perak semakin memeningkan. Kejap kata letak jawatan tiba-tiba tak semena-mena orang empunya diri menafikannya. Tetapi tak sungguh tak melata…Tak kan akhbar utama sanggup letak berita muka depan kalau maklumat tu tak sahih. Kalau betul hanya sekadar khabar angin akhbar terus letak muka depan memang layak pun akhbar tu hanya layak dijadikan alas tempat duduk masa ceramah atau alas untuk jemur ikan masin!


Jika betul tidak letak jawatan apa perlu Majlis Tertinggi Umno bincangkan itu sebagai salah satu agenda malam ini? Dalam satu kenyataan Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak berkata Umno masih belum membuat sebarang keputusan mengenai pengganti Datuk Seri Mohd. Tajol Rosli Ghazali yang meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak.


Bagaimanapun Najib berkata perkara tersebut akan dibincangkan dalam mesyuarat majlis Tertinggi Umno yang akan diadakan malam ini.


"Belum ada apa-apa keputusan lagi...beliau hanya gambarkan hasratnya (letak jawatan)," katanya dalam sidang media di sini hari ini.


Jika Tajol Rosli benar-benar tidak meletak jawatan atau menarik balik niat untuk letak jawatan, siapa yang sebenarnya yang beria-ia mahukan beliau meletakkan jawatan? Adakah Ustaz Ahmad Awang, Pesuruhjaya Pas perak yang minta beliau letak jawatan atau MB Perak, Datuk Seri Nizar Jamaludin yang desak beliau letak jawatan? Mungkinkah juga Pengerusi DAP Perak Dato' Ngeh Koo Ham yang paksa Tajol Rosli yang letak jawatan?


Semua ini menjadi persoalan bahawa Umno Perak kini sedang menghadapi pergolakan yang parah. Dalam keadaan begini saya yakin akan ada berita lagi Adun Umno menyertai pakatan Rakyat.

ADAKAH NAJIB AKAN LETAK JAWATAN JUGA?


Tindakan Datuk Seri Mohd Tajol Rosli Ghazali meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak adalah tepat. Ini membuktikan sikap dan rasa bertanggungjawab kerana merasakan gagal dalam melaksanakan tanggungjawab beliau.

langkah ini dipercayai berkait rapat dengan keputusan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bota, Datuk Nasaruddin Hashim, keluar daripada Umno dan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Bagi saya beliau sepatutnya meletak jawatan itu lebih awal lagi apabila Umno dimalukan dalam pilihanraya umum lalu apabila Perak berjaya dikuasai oleh Pakatan Rakyat.Walau bagaimanapun tindakan beliau menunjukkan sikap bertanggungjawab untuk memulihkan keyakinan rakyat dan meredakan sedikit pergolakan yang sedang melanda Umno Perak.

Kita menunggu adakah ada lagi pemimpin Umno akan mengambil sikap yang serupa dilakukan oleh Tajol Rosli? Bagaimana dengan Khir Toyo? Sebelum ini acah nak letak jawatan tetapi tak lama lepas itu ubah pendirian dengan alasan sokongan daripada 'akar umbi' atau 'ubi kayu' yang mahukan beliau kekal dengan jawatannya sekarang.

Begitu juga dengan Najib, tak rasa apa-apa ke apabila BN khususnya Umno dimalukan di Permatang Pauh dan Kuala Terangganu serta pergolakan yang berlaku dalam Umno sekarang?

Adakah Najib akan meletak jawatan jika ada wakil rakyat di peringkat parlimen yang mewakili BN dan Umno menyertai Pakatan Rakyat?

Jika Pak Lah yang meletak jawatan saya rasa tak membawa apa-apa makna kerana Pak Lah memang akan meletak jawatan dengan 'rela hati' pada Mac nanti sebagai presiden Umno dan perdana menteri.

Dalam hal ini, Najiblah yang sepatutnya menanggungnya dengan memikul segala tanggungjawab kerana beliau yang kelihatan begitu berkuasa pada ketika ini walaupun belum secara rasmi ditabal sebagai presiden umno dan perdana menteri.

Tetapi kepada semua saya rasa eloklah lupakan andaian atau mimpi Najib akan letak jawatan secara sukarela. Lihatlah betapa 'selamba' je Najib berhadapan dengan kontroversi yang berlaku atas dirinya. Tidak ada sebab Najib akan letak jawatan kecuali beliau sudah tidak ada pilihan lain apabila semakin ramai orang berbondong-bondong meninggalkan BN dan Umno!