20 February 2009

TAHNIAH SPRM! CEPAT DAN PANTAS SEPERTI LEMBU DICUCUK HIDUNG!

Apabila Pak Lah mencadangkan mewujudkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) bagi menggantikan BPR sebelum melepaskan jawatan PM, hati saya menaruh curiga. Saya merasakan ada sesuatu motif di sebalik cadangan tersebut.

Ternyata apa yang saya bimbangi dulu berasas. Kes yang melibatkan pemimpin pakatan Rakyat begitu cepat SPRM bertindak. Selepas laporan dibuat oleh pihak Umno sepantas kilat SPRM membuka kertas siasatan dan mencari bukti untuk membuat pendakwaan.

Sebaliknya apabila laporan dibuat oleh pihak PR tindakan begitu lambat dengan pelbagai alasan dan helah. Kononnya bukti tidak lengkap dan maklumat tidak jelas.

Inilah yang berlaku dalam kes lembu dan selenggara kereta Tan Sri Khalid Ibrahim dan speaker Perak V. Sivakumar. Saya bukan untuk membela mereka berdua. Jika benar-benar terbukti bersalah dakwa di mahkamah dengan bukti yang cukup.

Tetapi persoalannya bagaimana dengan laporan yang bertimbun-timbun dibuat oleh PR pada pemimpin Umno dan BN? Bagaimana laporan rasuah melibatkan kos berlipat kali ganda penyelenggaraan dan servis kereta Perdana V6 kerajaan BN di Terangganu? Bagaimana laporan wujud kes rasuah tindakan bekas adun PKR dan DAP Perak yang melompat ke BN? Bagaimana pula dengan laporan yang bersusun-susun melibatkan kes rasuah dalam pemilihan Umno?

Kalau kes yang melibatkan PR, SPRM begitu pantas bertindak seperti lembu dicucuk hidung!

Semua ini menimbulkan keraguan dan kemusykilan kepada SPRM. SPRM tidak boleh melatah kalau dituduh sebagai alat Umno kerana itu yang masyarakat lihat yang berlaku hari ini.

Bagi saya tidak ada cara lain untuk memulihkan wibawa dan kredibiliti SPRM yang teruk tercemar selain merombak secara radikal peranan dan fungsi SPRM dengan menjadi sebuah badan yang benar-benar bebas dari pengaruh kuasa eksekutif sebaliknya proses pemilihan dan pelantikan pengerusi SPRM dipilih oleh suruhanjaya bebas di bawah kuasa DYMM Agong.

Tetapi selagi Umno dan BN berkuasa, semua itu hanya mimpi yang tidak menjadi kenyataan. Hanya mereka yang bergelumang dengan rasuah sahaja yang gentar SPRM menjadi badan bebas.

SEJARAH DERHAKA UMNO KEPADA RAJA1.Pada tahun 1978, Menteri Besar Perak, Tan Sri Ghazali Jawi enggan meletakkan jawatan sehingga mendorong Sultan Perak, Sultan Idris Shah menyimpan janggut dan jambang. Baginda bernazar akan mencukurnya setelah Ghazali meletakkan jawatan.

2. Tan Sri Annuar Musa tahun 1993 berarak dari Kuala Lumpur membawa Tengku Ibrahim dan menabalkannya di bawah pohon janggus sebagai Sultan Kelantan dalam kawasan padang sekolah, sedangkan Sultan sebenar masih ada.

3. Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Muhammad Mohd Taib (juga sekarang Tan Sri) ketika menjadi Menteri Besar Selangor pernah melarikan puteri Sultan Selangor, Sultan Salahuddin, yang lebih dikenali sebagai Ku Yah.

4. Umno juga pernah mewujudkan krisis Perlembagaan pada tahun 1983. Kerakusan mahu terus berkuasa telah mendorong Umno mencadangkan satu pindaan Perlembagaan Persekutuan untuk meminda peruntukan yang berkaitan dengan kuasa perkenan Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja serta kuasa Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan darurat.

Pindaan yang dikemukakan pada pertengahan tahun 1983 itu diluluskan oleh Dewan Rakyat dan Dewan Negara. Bagaimanapun, Yang di-Pertuan Agong enggan menandatangani rang undang-undang Perlembagaan (Pindaan 1983) itu setelah baginda berbincang dengan raja-raja lain.

Dalam demonstrasi di pekarangan rasmi Menteri Besar Sri Iman, Kuala Terengganu pada 23 Mac tahun lalu itu, para pemimpin Umno negeri dan Pusat menderhaka terhadap Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin apabila secara terbuka berdemonstrasi yang jelas menghina kemuliaan institusi raja dalam isu pelantikan menteri besar.

Penyokong Umno/BN mahu Idris Jusoh kekal sebagai Menteri Besar Terengganu.Mereka menyanggah pihak istana yang diwakili Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR) kerana melantik Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu.Tindakan biadap Umno itu memang mengundang kemarahan pelbagai pihak serta menimbulkan reaksi kurang senang di kalangan rakyat umum, termasuk Istana Tuanku.

Antara slogan pada kain rentang yang menimbulkan ketegangan itu adalah seperti Kami Nak Idris, Natang(binatang) yang disiarkan secara meluas oleh beberapa buah stesen TV negara kita.

5. Pada tahun 1990, Umno sekali lagi bertembung dengan raja-raja selepas ia kalah teruk di Kelantan dalam Pilihan Raya Umum ke-8. Dalam Perhimpunan Agung Umno tahun 1991, Umno telah melemparkan kritikan yang pedas, tajam, kurang ajar dan tidak beradab terhadap raja-raja Melayu.

Istana Kelantan dibidas secara terbuka dan dituduh bertanggungjawab terhadap kekalahan calon-calon BN di tangan calon-calon Angkatan Perpaduan Ummah.Bukan sahaja Sultan Kelantan dibidas dengan kata-kata tajam dan pedas, raja-raja lain turut menjadi bahan kritikan dengan pelbagai tuduhan seperti menyalahgunakan kedudukan untuk mendapat kelebihan dan peluang perniagaan serta mencampuri hal ehwal pentadbiran dan sebagainya.

6.Pindaan Perlembagaan tahun 1993 menunjukkan percubaan Umno untuk menghapuskan kekebalan raja-raja. Keputusan Majlis Raja-Raja yang meminta masa untuk mengkaji cadangan pindaan tersebut tidak disenangi Umno.

Akibatnya, media massa yang dikawal oleh Umno menyiarkan kenyataan tidak bersopan dan beradab beberapa orang menteri mendedahkan apa yang didakwa sebagai salah laku raja-raja serta anggota kerabat diraja tertentu.