22 January 2009

KHIR TOYO PERLU CERMIN DIRI DULU!


Hari ini Khir Toyo mendakwa mempunyai bukti yang mendakwa kes rasuah isu beli lembu korban oleh MB Selangor. Aduan dah dibuat kepada SPRM dan jika ada bukti kukuh dakwalah di mahkamah. Tak kira siapa sama ada dari BN atau PR.

Saya yakin hanya orang yang bersalah sahaja yang akan kecut perut bila dakwaan rasuah dikemukakan. Jika tak bersalah MB Selangor tak perlu gentar dan layan pun apa-apa dakwaan yang dibuat lebih-lebih lagi kalau dakwaan dibuat oleh pihak yang bergelumang dengan dakwaan rasuah!

Macam bagus je dengar bunyinya apabila Khir Toyo meminta MB Selangor mengosongkan jawatan sehingga siasatan dan dakwaan berkaitan rasuah selesai. Nak tanya sikit, Khir Toyo buat perkara yang sama ke masa dakwaan dan laporan rasuah yang berlambak-lambak dikemukakan kepadanya semasa jadi MB Selangor dulu? Kes isterinya dengan duit Balkis pun masih tak selesai-selesai lagi.

Dalam ilmu psikologi adalah biasa ada orang yang nak menutup kesalahan sendiri dengan menuduh orang lain yang bersalah ( Self mechanism) Teknik nak melepaskan diri! Mereka ini ibarat kuman seberang lautan dapat dilihat gajah depan mata tak nampak. Silap hari bulan, orang tu kena pijak dek gajah!

KHALID IBRAHIM GUNA DUIT HARAM UNTUK BUAT MAJLIS KORBAN?


Sebelihan korban yang diadakan setiap kali tiba Hari Raya Aidil Adha adalah satu simbol pengorbanan dan pengabdian kepada Allah SWT. Melambangkan ketaqwaan kepada Allah SWT bagi mereka yang berkemampuan.

Apabila majlis qurban adalah ibadah kepada Allah SWT maka segala-gala bentuk ibadah itu bukan sahaja perlu bersih dari segi zahir tetapi perlu suci dari segala-galanya yang boleh menghalang ibadah itu daripada diterima oleh Allah SWT.

Apabila laporan yang dibuat kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang didakwa melibatkan Tan Sri Khalid Ibrahim oleh Gerakan Rakyat Anti Korupsi (Gerak) bahawa Khalid menggunakan duit haram untuk 48 ekor lembu korban bernilai RM 110,400 di Parlimen Bandar Tun Razak baru-baru ini saya tertanya-tanya kesahihan dakwaan yang dibuat.

Kita sama-sama tunggu laporan dan siasatan yang akan dibuat oleh SPRM. Prosedur biasa setiap laporan akan disiasat, jika cukup bukti bawa ke mahkamah dan dedahkan hasil siasatan kepada umum.

Siapa pun yang benar-benar melakukan kesalahan dan jenayah perlu dibawa ke muka pengadilan untuk dibicarakan tanpa mengira sama ada pimpinan tertinggi kerajaan ataupun Pakatan Rakyat.

Apa yang dibimbangi, apabila melibatkan pembangkang begitu cepat siasatan dibuat tetapi apabila melibatkan jerung yang lebih besar di pihak yang satu lagi, pihak yang sepatutnya melaksana dan menguatkuasakan undang-undang hanya menutup sebelah mata sahaja dan memekakkan telinga sahaja.