04 August 2009

ADA SESUATU YANG DISEMBUNYIKAN DI SEBALIK H1N1?


Di Melaka kira-kira sepuluh buah sekolah lagi ditutup hari ini akibat wabak H1N1. Antara sekolah berkenaan ialah sekolah Batu Berendam 1 dan 2, SK Peringggit, SK Ayer Keroh, SMK Tun Tijah dan SMKA Sharifah Rodziah.

Sesuatu yang 'misteri' berkaitan wabak H1N1 ini ialah adakah ia hanya melibatkan institusi pendidikan sahaja? Setakat ini kita hanya mendengar institusi pendidikan tinggi, kolej,pusat latihan dan sekolah sehaja yang diarah tutup. Kilang-kilang industri dan gedung perniagaan berstatus 'hyper market' yang mempunyai ribuan pekerja masih lagi 'kebal' dengan wabak ini. Saya mendapat maklumat dari rakan-rakan dan sumber yang sahih bahawa terdapat beberapa kes melibatkan industri dan gedung perniagaan. Tetapi kenapa kes ini tidak dihebahkan kepada pengetahuan umum? Adakah keuntungan syarikat atau industri lebih penting dari keselamatan dan nyawa manusia.

Menurut seorang rakan yang bekerja sebagai penyelia di sebuah kilang tersohor di Melaka berkata di tempatnya bekerja ada pekerja yang mempunyai simptom H1N1 tetapi pihak kilang hanya mengarahkan pekerja terbabit pulang berehat di rumah atau mendapatkan rawatan di klinik.

Sehingga hari ini kerjaan masih merasakan tidak perlu jawatankuasa khas ataupun sidang tergempar parlimen untuk membincangkan wabak H1N1 kerana keadaan masih terkawal. Terkawal????? Jika di Melaka sahaja hari ini banyak sekolah ditutup agak-agaknya bagaimana dengan negeri lain?