10 October 2009

BAGAN PINANG:PELUANG SEIMBANG

Sebelum ini Umno begitu mendabik dada Bagan Pinang adalah lubuk dan kubu mereka. Kini tak sampai 24 jam masa pengundian peluang untuk kedua-dua parti bertanding adalah seimbang. Mood penggundi masih sukar diramal. Pas dijangka boleh membuat kejutan di Bagan Pinang. Jika Pas mampu meraih 35 % undi Pos dan mengekalkan sokongan pengundi Cina dan India yang menunjukkan sokongan memberansangkan di Bagan Pinang peluang untuk mencapai kemenangan ke 8 pasca pilihanraya umum sesuatu yang semakin hampir untuk dicapai.

Kemungkinan swing undi protes dari penyokong Datuk Chua Soi Lek kepada Pas yang berjaya 'mengajar' kem Datuk Ong Tee Keat dalam EGM luar biasa hari ini sesuatu yang cukup dibimbangi oleh Umno@BN di Bagan Pinang.

Dijangkakan malam ini akan berlaku 'gempa duit' yang dijangka melebihi 9 skala richter di Bagan Pinang. Oleh itu diminta semua petugas dan penyokong Pas serta Pakatan Rakyat meningkatkan kawalan keselamatan sama ada di pos parti dan rumah-rumah pengundi atas pagar yang menjadi sasaran Umno@BN untuk memastikan aib tidak terpalit kepada Umno. Umno pastinya akan berhabis-habisan untuk mengelakkan mereka mendapat malu besar di Bagan Pinang. Insyaallah sebentar lagi saya akan ke Bagan Pinang untuk melihat perkembangan terkini di sana.

MELAKA ANUGERAH MENTERI BESAR HARAM PINGAT


Hari ini Melaka mencipta satu lagi sejarah apabila Kerajaan Melaka melalui TYT Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun. Mohd. Khalil Yaakob., menganugerahkan Menteri Besar Kudeta Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir untuk mengetuai senarai 1,230 penerima darjah bintang dan pingat kebesaran sempena Hari Jadi ke-71.

Zambry menerima anugerah tertinggi Darjah Gemilang Seri Melaka (DGSM) yang membawa gelaran Datuk Seri bersama empat lagi penerima.


Anugerah ini tidak akan diberi tanpa ada cadangan daripada Kerajaan Melaka yang diketuai oleh Ketua Menteri yang terpalit rasuah, Datuk Seri Muhd. Ali Rustam.

Mungkin anugerah ini sebagai menghargai jasa Zambry merampas secara 'melanun' kerajaan dipilih rakyat di Perak. Umum mengetahui rampasan kuasa di Perak bermula dengan teknik ugut dan merasuah 3 bekas adun dari Pakatan Rakyat dan adun-adun lain di Perak. Pepatah Melayu berkata ' hanya jauhari yang kenal manikam'. Hanya perasuah yang tahu menghargai kaki rasuah!

Mungkin juga kerana usaha yang mendapat perhatian seluruh dunia apabila berjaya melantik speaker baru melalui kaedah baru iaitu 'cekik dan heret'. Memandangkan usaha Zambry tidak pernah dibuat orang atau oleh mana-mana pemimpin dunia maka memang wajarlah Zamby dianugerahkan pingat berkenaan.

Selepas ini saya mencadangkan kepada Ali Rustam untuk memberi anugerah tertinggi kepada Ketua Putera Umno kerana lakonan mantapnya dalam pilihanraya kecil Bagan Pinang.

Tahniah Zamby dan takziah untuk orang Melaka...