19 January 2010

INDIA BELI LAGI JET MIG 29N, MALAYSIA NAK LUPUS...


Rusia akan membekalkan 29 buah pesawat tempur jenis MiG-29 kepada tentera laut India menerusi perjanjian yang dicapai minggu ini bernilai AS$1.2 bilion (RM3.96 bilion).India sebelum ini telah menggunakan pesawat tempur pelbagai guna (MRCA) sejak tahun 1980-an lagi lebih awal daripada pembelian yang dilakukan oleh kerajaan Malaysia.

Tentera udara India berjaya membangunkan program R&D dan pemindahan teknologi hasil daripada pembeliaan dan penggunaan pelbagai pesawat pejuang dari Russia. Oleh itu, pesawat keluaran negara bekas Komunis itu berjaya dioperasikan dengan baik sehingga hari ini.

Malangnya, negara ini yang turut memiliki 17 buah MIG 29N sehingga kini tidak mampu untuk terus menggunakan jet pejuang berkenaan atas alasan kos penyelenggaraan yang tinggi. Maka Menteri Pertahanan mengumumkan bahawa pesawat berkenaan akan dilupuskan pada penghujung tahun ini. Langkah kerajaan ini mengundang kritikan termasuk daripada bekas PM Tun Dr. Mahathir yang menyifatkan sebagai satu pembaziran dan membuktikan ada sesuatu yang tidak kena sedang berlaku.

Keputusan kerajaan untuk melupuskan pesawat berkenaan saya kira kena pada masanya kerana dibimbangi jika pesawat berkenaan terus di simpan di pengkalan TUDM ada kemungkinan enjin jet itu akan dilarikan ke luar negara!