02 November 2008

CONFIRM ! SUDAH ADA PIMPINAN UMNO MASUK PAKATAN RAKYAT

Tidak ada berita yang paling mengembirakan pada hari ini selain membaca kenyataan Presiden Pas YB Tuan Guru Hj. Abdul Hadi Awang yang mengesahkan bahawa sudah ada pimpinan Umno yang telah menyertai Pakatan Rakyat.

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengesahkan, sudah ada pemimpin Umno yang menyertai Pakatan Rakyat.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas usaha Pakatan Rakyat menubuhkan kerajaan di peringkat Pusat sebagaimana yang diuar-uarkan oleh Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) sebelum ini.

"Kita sedang tunggu perubahan ahli-ahli parlimen Umno dan Barisan Nasional yang lain, tidak mustahil ia (perubahan kerajaan peringkat pusat) akan berlaku,

"walaupun sukar, tidak mustahil ia berlaku dengan perpecahan yang berlaku kepada Umno sekarang,"kata beliau dalam sidang media yang diadakan selepas beliau merasmikan Ijtimak Kepimpinan PAS Negeri Terengganu Kali Ke-12 yang diadakan di Dewan Dato' Seri Amar DiRaja, Chukai, dekat sini semalam.


Jika kenyataan itu datang dari DSAI mungkin ada yang pertikaikan tetapi bila kenyataan itu datang dari YB Tuan Guru saya yakin 100%. Kepada Man Kanan, penjenguk blog ini yang sering memperlekehkan berita pimpinan Umno masuk Pakatan Rakyat harap dapat bersabar dan kalau anda ada penyakit lemah jantung, pastikan anda mengambil ubat pada masa yang ditetapkan !

JANGAN TIKAM BELAKANG : SIAPA YANG PAK LAH MAKSUDKAN ?


KOTA KINABALU: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, 'politik tikam belakang' sesama sendiri perlu dihapuskan kerana ia hanya merugikan semua pihak.

Beliau berkata demikian sewaktu berucap merasmikan mesyuarat agung tahunan Parti Bersatu Sabah (PBS) ke-23 di Magellan Sutera Harbour di sini semalam.

Dalam kerancakan pemilihan Umno peringkat bahagian dan proses pelan peralihan kuasa, kepada siapa ucapan tersebut ditujukan ?

Akhir-akhirnya ini jika kita perasan, nama Pak lah semakin terpinggir dalam arus politik perdana. Berita tentang Pak Lah semakin jarang mendapat tempat di muka depan akhbar atau menjadi tajuk utama berita. Sebaliknya berita tentang Najib yang disebut sebagai pengganti beliau semakin kerap mendapat tempat di muka depan akhbar. Adakah ini disengajakan atau Pak Lah yang meminta agar berita tentang beliau tidak lagi diberi liputan meluas ?

Di samping itu, beliau dilaporkan kurang senang dengan Muhyiddin yang setakat ini mengungguli pencalonan jawatan timbalan presiden yang disifatkan sedikit 'celupar' tentang isu peralihan kuasa. Kebanyakan pimpinan Umno lain lebih selesa dengan sikap berdiam diri dengan isu yang berlaku. Hanya kuda tua dalam Umno, seperti Rais Yatim dilihat cuba menunjukkan simpati dengan mempertahankan Pak Lah.

Berbalik pada persoalan awal siapa yang Pak Lah maksudkan yang cuba menikam beliau dari belakang ? Ali Rustam ? Tak mungkin..Ali Rustam walaupun banyak menimbulkan isu kontroversi dalam pentadbirannya...beliau dilihat mengamalkan politik 'lalang'. Mengikut arus, siapa yang kuat dan berpengaruh serta berkuasa. Di situlah kita akan saksikan Ali Rustam berada dalam kelompok itu.Malah wujud cakap-cakap politik, Ali Rustam mendapat sokongan kuat Pak Lah untuk merebut jawatan timbalan presiden bagi melenyapkan impian Muhyiddin menjadi orang nombor dua. Ini jelas, selepas Pak lah meluahkan rasa kurang senang pada Muhyiddin, pencalonan yang diterima Ali Rustam naik mendadak dari bahagian-bahagian Umno yang dilihat pengaruh Pak Lah masih kuat. Sehingga kini Ali Rustam telah dapat 26 pencalonan hanya tingga 13 pencalonan lagi untuk bersaing untuk jawatan nombor dua. Pada firasat saya, sekiranya Ali Rustam mendapat cukup pencalonan beliau akan menjadi calon favourite jawatan timbalan presiden dan bukannya Muhyiddin. Dalam politik Umno macam-macam boleh berlaku.

Jadi siapa yang Pak Lah maksudkan ? Muhyiddin saya kira salah seorang darinya. Najib pula bagaimana ? Saya rasa tidak mustahil ucapan beliau ditujukan kepada Najib yang sebelum ini dianggap oleh Pak Lah teman sewaktu susah dan senang. Tindakan Pak Lah menangguhkan pembelian Eurocopter merupakan salah satu isyarat amaran awal kepada Najib. Lebih-lebih lagi perbicaraan kes Altantuya bakal memasuki pusingan akhir pada November nanti. Mungkinkah Pak Lah akan menggunakan sisa-sisa kuasa yang ada untuk melenyapkan sebarang impian Najib dalam kes ini. Saya kira ramai penganalisis politik tanah air melihat isu Altantuya merupakan titik tolak hidup mati karier politik Najib. Sama-samalah kita nantikan....