08 October 2009

DAKWAAN AZEEZ DIPUKUL UNTUK MENGHALALKAN TINDAKAN SAMSENG UMNO DI BAGAN PINANG?


Semasa penamaan calon Bagan Pinang Ketua Putera Umno, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim mendakwa dipukul oleh 9 orang yang didakwanya penyokong Pas. Tetapi sehingga hari ini beliau tidak dapat membuktikan kesahihan dipukul. Tawaran sehingga RM6500 kepada sesiapa yang tampil bersama bukti Azeez dipukul. Polis berkata, suspek telah dikenal pasti. Kalau dah kenal pasti maksudnya ada bukti dan saksi tetapi kenapa tak ambil tindakan sehingga sekarang?

Bagi saya semua ini adalah skrip yang telah sengaja dirancang awal oleh Umno untuk menggambarkan bahawa Pas sebuah parti yang ganas. Buktinya selepas itu dari sebesar-besar tokoh Umno sehinggalah kaki angguk semua membawa cerita yang sama bahawa Pas bertindak samseng di Bagan Pinang. Kalau Berita RTM dan TV3 tak payah ceritalah...malah cerita Azeez dipukul lebih banyak mendapat liputan berbanding tragedi gempa di Padang yang mengorbankan ribuan nyawa.

Semua ini terbukti bahawa selepas itu ada sahaja provokasi yang dilakukan oleh Umno yang bernaung di bawah ketiak SPR dan pihak berkuasa tempatan yang menurunkan bendera rakan Pas dalam Pakatan Rakyat.

Tetapi apa yang berlaku malam tadi makin mendedahkan kebiadapan dan kesamsengan penyokong Umno yang pastinya tidak bertindak tanpa arahan dari pihak atasan yang menyerbu bilik gerakan Pemuda Pas Pusat di Bagan Pinang. Tindakan menetak dengan parang dan membelasah petugas Pas sehingga cedera parah merupakan tindakan tidak bertamadun yang dilakukan oleh Umno.

Kenapa akhbar tak buat liputan dan menyiarkan gambar pemuda yang teruk dibelasah? Tetapi Azeez yang kononnya dibelasah sehingga terbaring dan kemudiannya bangun semula disiarkan secara meluas.

Saya yakin menjelang hari pengundian lebih banyak tindakan provokasi dan samseng akan dilakukan oleh Umno dan saya mengingatkan semua jentera Pas dan Pakatan Rakyat terutama petugas keselamatan agar bersiap sedia dengan provokasi yang bakal dilakukan. Semua ini menunjukkan bahawa Umno cukup terdesak untuk menang di Bagan Pinang.