13 April 2009

SAMY VELLU AKAN KEMBALI DALAM KABINET?


Sehari dua ini cukup banyak polemik tentang nasib MIC dalam kabinet ' Satu Malaysia' Dato Seri Najib. Ada pemimpin MIC mencadangkan agar keluar dari kabinet 'Satu Malaysia' kerana dalam kabinet 'Satu Malaysia' MIC seolah-olah duduk 'di pedalaman Malaysia' seolah-olah diabaikan dan kurang penting dalam gagasan baru itu.

Bagi wakil MIC dalam Kabinet, tindakan keluar dari Kabinet adalah sesuatu yang tak munasabah dan tidak masuk akal. (Memang tak masuk akal!Ingat sikit ke ? Gaji dan elaun menteri dan timbalan menteri mencecah lima angka!).

Apa-apapun mesyuarat jawatankuasa kerja pusat (CWC) parti itu Khamis ini dijangka akan membuat keputusan sama ada kekal ataupun menuntut tambahan dalam kabinet. Malah suara-suara masyarakat India sama ada di dalam dan di luar MIC menggesa agar Samy Vellu menuntut agar MIC diberikan layanan seperti yang diperolehi oleh parti komponen lain.

Adakah Samy Vellu akan kembali dalam kabinet 'Satu Malaysia'?Agak-agaknya apakah post yang sesuai untuk beliau nanti? Rasa-sayanya tidak ada jawatan yang lebih afdal dan layak bagi Samy Vellu melainkan post 'tradisi' MIC,Kementerian Kerjaraya supaya Samy Vellu boleh kasi pusing 'Satu Malaysia'.

PERAK DAN TERANGGANU: DUN MANA AKAN DIBUBARKAN DULU?

Terangganu kini masuk dalam senarai DUN yang akan dibubarkan selepas Perak. Sabah dan Sarawak juga bakal berhadapan pembubaran DUN bagi memberi laluan pilihanraya negeri diadakan.

Cuma yang menariknya kita menunggu DUN mana yang akan dibubarkan dulu. Dun Perak akan terbubar dengan sendirinya sekiranya sidang DUN tidak diadakan dalam tempoh 6 bulan iaitu selewat-lewatnya 24 Mei depan mengikut pelembagaan negeri. Jika sidang Dun 'bawah pokok' diambil kira maka tempoh hayat Dun Perak boleh bertahan sehingga bulan September tahun ini.

Namun, jika sidang Dun bawah pokok tu diterima, bermakna segala keputusan yang dibuat adalah sah mengikut undang-undang. Tetapi saya yakin Umno@BN tidak akan beri 'perkenan' sidang Dun berkenaan.

Di Terangganu telah wujud desas-desus yang kuat akan wujud 'pemberontakan' daripada kumpulan Datuk Idris Jusoh kepada MB sekarang, Datuk Ahmad Said untuk mengemukakan usul tidak percaya. Walaupun dalam tempoh sehingga Rabu ini tidak ada sebarang usul tidak percaya dikemukakan tidak bermakna Ahmad Said boleh menarik nafas lega.Bila-bila masa usul tak percaya boleh dibuat walaupun Datuk Rasol Wahid dalam team Idris Jusoh kata isu itu tidak pernah dibincangkan.

Dalam masa yang sama DUN Sabah dan Sarawak semakin menuju tempoh matang. Dun boleh dibubarkan bila-bila masa dari sekarang. Tetapi dalam keadaan sekarang beranikah kerajaan BN yang memerintah membubarkan Dun di Sabah dan Sarawak?

Jom kita terus berspekulasi, Dun mana yang akan dibubarkan dulu? Dun Melaka?