16 December 2008

BUDAK BAWAH UMUR TAK BOLEH NAIK BASIKAL!

Undang-undang jalan raya mungkin akan digubal tak lama lagi. Kali ini khas buat penunggang basikal. Mereka yang di bawah umur 18 tahun tak dibenarkan naik basikal! Jika ini dikuatkuasakan Malaysia akan jadi negara pertama di dunia membuat peraturan seperti itu.

Ini berikutan, tindakan Polis Selangor manahan dan menyiasat penunggang Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit), yang menganjurkan kempen "Rakyat Pengayuh Perpaduan".Semalam, Ketua Polis selangor Datuk Khalid Abu Bakar memberitahu media penahanan kira-kira 50 penunggang basikal di Rawang kerana 28 daripada mereka didapati berusia di bawah 18 tahun!

Tindakan ini mungkin ada kaitan sebagai langkah mengurangkan kemalangan jalan raya menjelang musim perayaan dalam OPS SIKAP TALAM DUA MUKA!

Apa yang lebih menghairankan, budak-budak yang bawa bendera Umno masa piliharaya lalu tak ada pulak polis kacau. Malah budak-budak tu boleh menungggang sambil angkat tayar depan sambil lalu depan balai polis lagi!

Selepas ini kita akan dapat menyaksikan pula kelas menunggang basikal akan tumbuh bagai cendawan kerana masing-masing berebut-rebut nak dapat lesen P untuk melayakkan mereka menunggang basikal di jalan raya. Kepada penunggang JERIT, berhati-hati di jalan raya...Lain kali bawa le sekali bendera Umno atau BN besar-besar, saya yakin tak ada siapa akan kacau..

PETUA UNTUK PENGUNDI DI KUALA TERANGGANU DAN SELURUH MALAYSIA

17 Januari ini menjadi medan penentu persaingan di antara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional. Pelbagai teori dan analisis dibuat tentang siapa calon bakal bertanding serta siapa yang bakal menang dan tumbang di Kuala Terangganu.

Di sini ada sedikit petua untuk semua pengundi di Kuala Terangganu dan juga pengundi di tempat lain di negara ini.Petua ini mungkin sesuai lebih-lebih lagi dalam kegawatan ekonomi sekarang.

Pilihlah pemimpin atau calon yang umurnya lanjut. Lagi baik kalau selalu sakit-sakit atau ada penyakit kritikal. Sacara logik dan kebiasaannya mereka yang berusia dan ada penyakit kronik, umurnya tak panjang. Namun, urusan ajal maut hanya kepada Allah SWT.

Bila wakil rakyat umur tak panjang, maka merasalah akan diadakan pilihanraya kecil. Bila ada pilihanraya kecil banyaklah habuan, bantuan atau apa sahaja sumbangan yang anda perlukan. Projek semakin banyak, pembangunan semakin pesat.Masa inilah kita akan melihat betapa prihatinnya pemimpin kerajaan yang ada sekarang. Bercakap lembut gigi dari lidah. Lihat hari ini betapa beruntungnya rakyat Terangganu, nak apa semua dapat....

Moralnya, doa-doalah wakil rakyat yang ada sekarang agar umurnya pendek. Terutama pemimpin yang sentiasa menzalimi rakyat, terlibat dengan rasuah dan skandal serta tidak melaksanakan amanah dan tanggungjawab dengan sebaiknya...Kepingin benar rasanya untuk menyaksikan agar ada pilihanraya kecil kat kawasan saya ni...