08 January 2011

ROBENGAH BERITAHU RAIS YATIM 'MELAYANNYA DENGAN BAIK"

Amah Indon yang mendakwa menjadi mangsa rogol Dato Seri Dr Rais Yatim mendakwa bahawa dirinya dilayan dengan baik. Wartawan akhbar Bernama sanggup terbang ke Indonesia semata-mata untuk mendapat penjelasan dari Robengah tentang dakwaan perkosaan yang berlaku.

Robengah dipetik sebagai berkata, Datuk melayannya dengan baik serta serta sering diberi wang dan ole-ole jika tidak mana mungkin dapat bertahan selama lapan tahun.

Kenyataan penafian Robengah sebenarnya menimbulkan lebih banyak tanda tanya dan persoalan. Kalau dilayan dengan baik mengapa berhenti secara tiba-tiba? Bagaimana dengan laporan Migrant Care tentang kenyataan bahawa kejadian rogol itu berlaku melibatkan amah dan majikan.

Tidak ada kemungkinankah Robengah diberi wang dan ole-ole untuk membuat kenyataan penafian dirinya dirogol? Semua ini mengingatkan kepada saya tentang banyak kes dan skandal yang didakwa melibatkan pemimpin Umno/BN yang 'selesai di luar mahkamah'. Ingat lagi kes seorang menteri yang kini menjadi duta yang didakwa meraba punggung di Kelab Malam The Curve?

Akhirnya kes itu senyap begitu sahaja, tetapi rakyat tidak lupa dengan apa yang berlaku. Jika itu tuduhan berlaku kepada pimpinan Pakatan Rakyat maka akhbar pengampu dan penipu seperti Utusan Malaysia bertindak bukan sahaja sebagai pendakwa tetapi seperti hakim di mahkamah.

Di Malaysia, kalau sekadar kenyataan boleh berubah dalam sekelip mata itu bukan perkara pelik dan baru. Kenyataan bersumpah P Balasubramaniam dalam kes Altantuya berubah tak sampai 24 jam! Kenyatan liwat Sukma dan Dr Munaawar Annas berubah selepas yang dituduh mendakwa liwat tak berlaku. Malah banyak lagi kenyataan yang berubah dalam masa singkat, mungkin ini kelebihan senario politik di Malaysia.

Kenyataan PM bahawa kenapa baru sekarang perkara ini dihebohkan sedangkan ia berlaku tahun 2007 merupakan satu kenyataan atas angin. Kes Dato Seri Anwar didakwa berlaku tahun 2008 tetapi kenapa baru kini diheboh-hebohkan dan didakwa ke mahkamah? Seperti kebetulan pula kes DSAI muncul ketika rakyat tertanya-tanya apa sebenarnya yang berlaku kepada Altantuya. Adakah akhbar milik Umno/BN terpaksa bermati-matian menafikan kejadian rogol amah ini wujud apabila isu liwat yang didakwa kepada DSAI yang heboh diperkatakan dan dijaja ke sana ke mari tenggelam dengan dakwa rogol ini?

Tidak ada cara lain dan pilihan kepada Rais Yatim kecuali mengheret mereka yang mendakwa tentang isu rogol ini ke mahkamah. Secara tidak langsung duit menang saman ini boleh digunakan untuk pakej melancong ke Indonesia sambil membeli ole-ole dari sana!