25 September 2009

RUMAH TERBUKA PM: SOKONGAN KEPADA NAJIB MERUDUM?


Majlis rumah terbuka Perdana Menteri seolah-olah sudah menjadi tradisi di negara ini sama ada dalam suasana ekonomi yang memberansangkan atau ketika gawat. Semasa era Tun Dr Mahathir dan Tun Abdullah Badawi Perdana Menteri akhbar melaporkan bahawa kehadiran di rumah terbuka kedua-dua mantan Perdana Menteri berkenaan mencecah ratusan ribu orang. Malah, dalam senario Tun Abdullah Badawi berhadapan kritikan dari dalam dan luar Umno@BN tahun-tahun terakhirnya sebagai Perdana Menteri akhbar melaporkan kehadiran mencecah 200 ribu tetamu.

Ketika itu, akhbar melaporkan 'Hari Raya disambut sederhana'. Tahun ini, tahun pertama Dato Seri Najib sebagai Perdana Menteri kehadiran di rumah terbuka beliau yang kembali ke Seri Perdana setelah lima tahun hanya 50 ribu tetamu yang hadir. Akhbar melaporkan 'Hari Raya disambut meriah'. Nak kata sebab berubah tempat, zaman Tun Dr. Mahathir pun pernah buat di Seri Perdana tapi angka tetamu yang hadir masih lagi sekitar ratusan ribu orang.

Semua ini sebagai satu isyarat yang cukup jelas sokongan kepada Najib dan Umno@BN semakin merudum tetapi siapa yang nak mengaku ye tak? Hilang lima negeri pun masih perasan popular. Undi popular Umno dalam pilihanraya umum ke 12 tak sampai 50% masih lagi cakap bergegar-gegar. Kalah di tujuh pilihanraya kecil pasca pilihanraya ke 12 masih lagi tidak berpijak di bumi nyata. Apa yang pasti majoriti rakyat semakin tidak sabar menunggu detik pembubaran parlimen untuk pilihanraya umum ke 13 untuk mencipta sejarah dalam politik negara.