21 April 2009

LELONG CAMRY EXCO PERAK BUKTI KEANGKUHAN ZAMRY


Kerajaan haram Perak yang diterajui oleh Datuk Zamry Abdul Kadir akan melelong 16 buah kereta Toyota Camry 2.4 yang baru digunakan tidak sampai dua bulan.

Menurut kenyataan tender terbuka yang dihantar ke bahagian iklan sebuah akhbar berbahasa Melayu di sini hari ini, lelongan kereta itu akan berlangsung di tempat letak kereta Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini mulai 9.30 pagi hingga 4 petang pada 4 hingga 18 Mei ini.

Walau bagaimanapun kenderaan rasmi Menteri Besar Rakyat Dato Seri Ir Nizar Jamaludin plat pendaftaran AGS 10 tidak akan terlibat dalam lelongan tersebut.

Ini satu bukti keangkuhan Zamry dan mereka yang sewaktu dengannya yang cuba menunjuk lagak dan keangkuhan walaupun kes kemelut politik di Perak masih di peringkat perbicaraan di mahkamah. Apa akan berlaku jika mahkamah membenarkan saman Nizar bahawa pelantikan Zamry sebagai Menteri Besar bercanggah dengan pelembagaan yang akhirnya membawa kepada pembubaran Dun Perak?

Ini juga menunjukkan sikap gopoh dan tergesa-gesa serta balas dendam seperti tindakan mereka merampas kerajaan Perak dan membubarkan JKK di bawah Kerajaan Pakatan Rakyat dan terkini melelong kenderaan yang dibeli menggunakan duit rakyat.Tindakan menjual ini pasti menyebabkan kerugian duit rakyat kesan susut nilai yang berlaku.

KALAU SPEAKER MELAKA BOLEH TOLAK USUL, SPEAKER PERAK PUN BOLEH JUGA...

Hari ini DUN Melaka agak 'meriah' apabila pembangkang mengemukakan usul tidak percaya kepada Ketua Menteri Melaka, Dato Seri Muhd. Ali Rustam. Walau bagaimanapun speaker Melaka, Datuk Othman Mohamad telah menolak usul berkenaan.

Saya enggan mengulas apa yang berlaku di DUN Melaka pada hari ini cuma saya ingin mengingatkan Datuk Zamry Abd. Kadir dan mereka yang sewaktu dengannya serta semua media milik Umno bahawa apa yang berlaku di Melaka menunjukkan bahawa speaker mempunyai kuasa dan imuniti yang diperuntukkan oleh pelembagaan. Bukan Setiausaha dewan dan bukan juga SUK ! Kalau Ketua Pembangkang Melaka bawa kes itu ke mahkamah mencabar tindakan speaker menolak usul yang dibawa pagi tadi saya yakin kes itu akan ditolak mentah-mentah.Tetapi tak tahulah kalau speaker Perak je yang terkecuali, Setiausaha DUN dan SUK yang lebih berkuasa!

Apa yang berlaku hari ini menunjukkan kemelut politik di Perak tidak akan berakhir selagi penyelesaian terbaik diambil untuk mengadakan pilihanraya semula. Saya yakin Umno@BN dan Pakatan Rakyat akan menerima apa juga keputusan rakyat terhadap pilihanraya DUN Perak jika pilihanraya itu diadakan dalam suasana adil dan saksama.

PEMBAHARUAN UMNO: DRIVER AMBULAN PUN JADI PENGARAH GLC DI TERANGGANU


Selepas Dato seri Najib dilantik menjadi Perdana Menteri maka riuh rendah dan gegak gempita sekali dengan program pembaharuan yang dicanangkan dalam Umno@BN. Maka munculah slogan Satu Malaysia...menenggelamkan slogan 'Islam Hadhari' sebelum ini.

Sesuai dengan perubahan tampuk kepimpinan dan pembaharuan dalam Umno maka pemandu ambulan dan guru sekolah rendah turut layak dilantik sebagai pengarah anak syarikat kerajaan negeri (GLC) di Terangganu.

Perkara itu disahkan oleh Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan BN (BNBBC) Terengganu, Dato' Rosol Wahid mendakwa pelantikan berkenaan tidak disenangi beberapa ADUN yang menggelar diri mereka kumpulan 18.

Patutlah adun-adun Umno di Terangganu mengambil tindakan 'menderhaka'. Mana tidaknya cukup ramai golongan cerdik pandai di kalangan profesional dan berpengalaman di Terangganu tetapi Datuk Ahmad Said Menteri Besar Terangganu mengamalkan politik balas dendam dengan mengenepikan itu semua. Mungkin inilah yang dimaksudkan dengan slogan Satu Malaysia bagi menggantikan Islam Hadhari Terangganu Bestari.