21 October 2009

LAPTOP TERMAHAL DI DUNIA DIMILIKI KERAJAAN 1 MALAYSIA!


Saya yakin majoriti pembaca blog ini adalah golongan yang celik IT. Setidak-tidaknya tahu juga lah sikit-sikit bab komputer. Kalau nak beli laptop atau PC tu tahulah juga spec apa nak sebut. Ringkas cerita orang yang jual komputer tak boleh kelentong sebarangan.

Tetapi tahukah anda di Malaysia sebuah laptop jenama Acer Aspire 5052 berharga RM 42 ribu seunit! Perkara ini didedahkah dalam laporan Audit Negara berdasarkan pembelian yang dilakukan oleh agensi di bawah MARA. Boleh jadi laptop berkenaan disaluti emas tulen dan keyboardnya bertahtakan batu permata. Boleh jadi juga beg laptop berkenaan dibuat dari kulit buaya dari sungai Rajang spesis keturunan Bujang Senang!

Kita tunggu apakah reaksi SPRM adakah akan bertindak dalam isu ini atau SPRM hanya berminat rasuah yang berkaitan dengan lembu sahaja. Atau SPRM memang tak ada masa dan sibuk kini lebih-lebih lagi pendedahan ahli forensik terkenal Thailand bukti menunjukkan bahawa Teoh Beng Hock sebenarnya dibunuh sewaktu berada di bangunan SPRM.

TEOH MENCEKIK DAN MEMUKUL DIRI SENDIRI?


Inkues menyiasat kematian Teoh Beng Hock memasuki episod yang paling menggemparkan hari ini. Jika sebelum ini siasatan awal pihak polis dan pakar dari Malaysia membuat andaian Teoh membunuh diri.

Maka dalam inkues sebelum ini pelbagai cerita didedahkan bahawa Teoh membuat invoice palsu, bergaduh dalam bilik air pejabat SPRM pada pagi kejadian dan mengandaikan teoh tak cukup duit untuk berkahwin. Itu keterangan dan fakta dari pegawai SPRM.

Tetapi hari ini Pakar forensik dari Thailand, Dr Pornthip, memberikan keterangan yang mengejutkan dalam inkues kematian Teoh Beng Hock hari ini apabila berkata, tengkorak kepalanya pecah bukan kerana jatuh tetapi kerana pukulan kuat.

Tanda bulatan merah pada tengkuknya pula bagi beliau adalah akibat dari dicekik dengan menggunakan tangan dan ia adalah kesan jari pada tengkuk mangsa.

Bagi beliau, Beng Hock jatuh ke atas lantai di tingkat bawah tempat mayatnya ditemui dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Dia juga berkata, kesan luka pada anus (dubur) mangsa juga akibat dari kemasukan objek keras sebelum beliau jatuh.

Berdasarkan kepada perolehan itu, beliau memberikan rumusan bahawa 80 peratus punca kematian Beng Hock adalah kerana dibunuh dan hanya 20 peratus sahaja kerana bunuh diri.

Mungkinkah selepas ini ada saksi dari SPRM akan tampil memberi keterangan bahawa Teoh sebenarnya mencekik, memukul dan meliwat dirinya sendiri???