07 September 2008

HARGA BARANG DI PASAR BESAR MELAKA NAIK MELAMBUNG !

Berikut adalah harga barang yang biasa saya beli di Pasar Besar Melaka yang naik dalam masa seminggu berdasarkan tinjauan saya hari ini

Jenis            Harga Minggu Lepas            Harga sekarang

  1. Ayam /kg         RM 6.00                 RM 7.00
  2. Daging/kg         RM 18.00                 RM 20 / 22
  3. Kerang/kg         RM 1.50-2.00              RM 2.50 -4.00
  4. Ikan tenggiri/kg    RM 17.00-18.00            RM 20.00 –RM 22

Bayangkan ini baru 4 jenis barang basah di pasar yang saya selalu beli. Bagaimana agaknya dengan barang keperluan lain. Apa peranan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato' Shahril Samad dalam menangani masalah ini ? Selepas, pengumuman kenaikan harga minyak pada Jun lalu, Datuk berkata akan mengambil tindakan tegas kepada peniaga yang menaikan harga barang secara sesuka hati. Mana janji –janji itu ?

Bagi saya, kadar inflasi yang diumumkan oleh Menteri Kewangan kedua tempohari bukan 8.5 % tetapi lebih tinggi dari itu berdasarkan perkembangan ekonomi semasa. Sudahlah rakyat terbeban dengan kenaikan harga minyak kini rakyat terus dihimpit dengan pelbagai kenaikan harga barang. Para peniaga menaikan harga barang secara sesuka hati dan bermaharajalela tanpa penguatkuasaan yang tegas dan konsisten.

Begitu juga yang berlaku dengan kenaikan tambang bas hingga melebihi 100 % untuk musim perayaan seperti yang didedahkan berlaku di Melaka Sentral. Menunjukkan kelemahan kelemahan ketara agensi –agensi penguatkuasaan.

Semua ini seolah –olah menunjukkan kerajaan yang ada semakin lemah dan tidak stabil sehingga kelihatan tidak berupaya menangani masalah yang berlaku.

'SULTAN MELAKA' KEMBALI...


Setelah dua tahun menghilang, kini ‘sultan Melaka’ kembali dengan dengan dakwaan dan tuntutan untuk diiktiraf sebagai sultan Melaka ke 44. Raja Noor Jan Shah Raja Tuah, 53 yang merupakan ahli perniagaan mendakwa sebagai keturunan Sultan Muzaffar Shah kali ini tampil dengan membawa bukti baru iaitu sepasang tiara ( mahkota ) yang didakwa milik Sultan Muzaffar Shah.

Beliau sebelum ini pernah menjadikan sebuah rumah di Padang Temu sebagai ‘istana hinggap’ yang disewa RM 300 dari penduduk kampung selain menggunakan ‘kenderaan rasmi’ sebuah motorsikal dengan plat yang tertera ‘sultan Melaka’.

Pada ketika negeri Melaka mengalami masalah kegawatan masalah sosial, peningkatan kadar jenayah, pertambahan sekali ganda anak luar nikah dan kenaikan kadar inflasi yang diselubungi pelbagai isu yang kontroversi seperti isu babi di Paya Mengkuang yang tak selesai –selesai, mungkin pada ketika ini rakyat Melaka memerlukan seorang ‘sultan’ atau pemimpin yang dapat memerintah dengan adil dan saksama serta dapat membawa kemakmuran kepada negeri Melaka yang dapat dinikmati oleh semua penduduk tanpa sebarang diskriminasi politik atau penindasan.

Apa –apa pun kemunculan ‘Sultan Melaka’ ini tidak berkait sama ada yang masih hidup atau meninggal dunia dengan peralihan kuasa yang dijangka berlaku pada 16 September ini. Wallahu’alam