03 October 2009

PEMUDA UMNO BOIKOT BAGAN PINANG?


Awal-awal lagi Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin tidak bersetuju dengan pencalonan Tan Sri Isa Samad sebagai calon Umno. Berbeza dengan Tun Dr. Mahathir yang akhirnya 'bersetuju' Isa sebagai calon.

Tetapi Khairy nampaknya terus berpatah arang berkerat rotan apabila kelibatnya tidak kelihatan di Bagan Pinang pada penamaan calon hari ini. Walhal Bagan Pinang dan Rembau bukanlah jauh mana. Boleh jadi juga Khairy sibuk dengan menghadiri majlis rumah rumah terbuka.Berbeza dalam pilihanraya kecil sebelum ini, Khairy dengan lagak juara sering menjadi jurucakap Umno.

Apa maknanya tu? Maknanya jelas Isa bukan sahaja berhadapan dengan Pas dan Pakatan Rakyat di Bagan Pinang tetapi berhadapan dengan protes dan bantahan pemuda Umno yang diketuai oleh Khairy. Mungkin Khairy akan hadir selepas ini tapi bagi saya hanya sebagai memenuhi syarat dan mencukupkan korum je...Tak lebih dari itu.

TAK PERLU BOM NORDIN MAT TOP CUKUP ALLAH UJI DENGAN GEMPA BUMI...


Tempoh seminggu ini banyak peristiwa yang berlaku di sebalik kerancakan pilihanraya kecil di Bagan Pinang. Dalam sibuk-sibuk berpolemik dan berspekulasi apa yang berlaku di Bagan Pinang, kita turut merasa tempias dengan nasib saudara seagama kita di Padang Sumatera Barat. Dikhabarkan lebih 1000 ribu terkorban dan ramai yang masih hilang. Usaha mencari dan menyelamat sedang dilakukan. Pelajar kita yang berada dibawa pulang supaya tidak ada sesuatu yang buruk berlaku.

Gempa bumi itu turut mencetuskan kebimbangan berlaku Tsunami yang menyebabkan nelayan di negara kita tidak berani turun ke laut seperti di Kuala Muda dan Balik Pulau yang masih trauma dengan Tsunami yang melanda negara.

Dalam suasana panik itu, semalam jenazah Nordin Mat Top dibawa pulang dan selamat dikebumikan di kampung halamannya di Pontian Johor. Lebih 500 orang diberitakan memberi penghormatan terakhir kepada Allahyarham semalam. Bagi saya cukuplah, usahalah kita terus berpolemik dan menghukum Allahyaryam dan keluarganya. Allah SWT lebih mengetahui segala-galanya.

Nordin diburu dan akhirnya dibunuh kerana 'gempa' yang dilakukanya. Nordin dan pengikutnya dikatakan mencipta dan menghasilkan bom yang sofistikated yang menyebabkan suasana panik dan menggerunkan bukan sahaja kerajaan Indonesia tetapi negara-negara yang lain.Ini menyebabkan beliau diburu selama 9 tahun sebelum ditewaskan. Kematian Nordin melegakan ramai pihak yang menjejakinya sekian lama.

Tetapi belum sempat saudara serumpun kita menarik nafas lega, Allah SWT menguji dengan gempa bumi yang agak dasyat yang pastinya jauh lebih kuat daripada bom yang pernah dihasilkan oleh Nordin Mat Top. Namun berapa ramai yang bermuhasabah bahawa gempa bumi dasyat ini amaran dan peringatan dari Allah SWT?

Di negara ini, maksiat berluasa, halal haram tak tahu nak beza, hukum hakam Allah SWT dipersenda, ulama dihina, perasuah dianggap mulia semua ini menjadi isyarat yang cukup jelas bahawa semuanya bakal mengundang bala dan balasan dari Allah SWT. Jadi selagi hayat dikandung badan dan nadi masih berdenyut...Beringatlah...