30 April 2009

SURUH RAKYAT BERJIMAT, TPM GUNA ROLL ROYCE


CAKAP TAK SERUPA BIKIN...Kenderaan yang membawa Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin keluar dari kediaman Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud di Demak Jaya di sini, semalam, selepas menziarahi jenazah Puan Sri Laila Taib. Laila, 68, meninggal dunia pada 3.45 petang semalam.

Ketika berdentung dentang para pemimpin Umno bercakap soal penggunaan kereta rasmi Proton Perdana, kereta rasmi Timbalan Perdana Menteri adalah Roll Royce. Harga sebuah Roll Royce boleh beli sehingga 10 buah Proton Perdana eksekutif.

Inilah agaknya dikatakan pembaharuan dalam Umno@BN dan dasar jimat cermat yang sering diperkatakan. Apa komen Datuk Zamry Abdul Kadir kononnya menjual Toyota Camry yang dibeli kerajaan Pakatan Rakyat untuk menjimatkan duit rakyat dengan menggunakan Proton Perdana.

HANYA PESAWAT FIREFLY DI LAPANGAN TERBANG ANTARABANGSA BATU BERENDAM?


Lapangan Terbang Antarabangsa Batu Berendam Melaka yang dinaik taraf dijangka akan mula beroperasi Mei ini. Maka banyaklah banner yang dipasang di sekitar Bandaraya Melaka memuji kepimpinan dan ketokohan Ketua Menteri Datuk Seri Ali Rustam kerana 'kejayaan' satu lagi mercu tanda baru Melaka.

Namun sehingga hari ini hanya syarikat FireFly yang menggunakan pesawat ATR 72-500 turboprop yang bersetuju memulakan penerbangan Melaka - Singapura bermula September ini.
Kalau setakat pesawat ATR 72-500 turboprop sebenarnya lapangan terbang ini tak perlu dinaik taraf pun kerana dengan landasan dan kemudahan yang ada sebelum ini pesawat seperti Fokker 50, CN 235 dan Charlie pun boleh mendarat.

Kos membina lapangan terbang ini telah meningkat daripada peruntukan asal RM 130 juta dalam RMK 9. Idea awal menaik taraf adalah untuk menjadikan lapangan terbang ini sebagai hub tambang murah dengan mensasarkan syarikat seperti Air Asia dan FireFly serta MAS.

Namun Air Asia dikatakan menangguhkan rancangan untuk menjadikan lapangan Terbang Batu Berendam sebagai distinasi baru mereka kerana lapangan terbang ini dibina tidak melepasi spefikasi dan syarat untuk membolehkan pesawat Air Asia seperti Airbus A320 mendarat. Ini menyebabkan Ali Rustam sekali lagi terpaksa mengemis kepada Pak Lah, Perdana Menteri ketika itu untuk mendapatkan peruntukan tambahan untuk memanjangkan lagi landasan yang baru siap dibina.

Tetapi masalah lain pula timbul untuk memanjangkan landasan ini kerana akan melibatkan pengambilan tanah dan kediaman penduduk di Taman Seri Bayan yang akan menyebabkan kos meningkat berkali ganda.

Ali Rustam wajar menjelaskan apa sebenarnya yang berlaku sehingga menyebabkan lapangan terbang ini dibina tidak mengikut spefikasi yang ditetapkan. Adakah wujud unsur-unsur penyelewengan atau salah guna duit rakyat dalam projek ini? Tetapi masalah itu sepatutnya tidak berlaku kerana setiap projek mega yang bernilai ratusan jutaan ringgit sepatutnya mempunyai perancangan dan kajian yang teliti.

7 MEI RAKYAT AKAN MENGHAKIMI KEBODOHAN UMNO DI PERAK

7 Mei ini setiap tumpuan akan sekali lagi beralih ke DUN Perak. Cuma kali ini bukan lagi di bawah pokok tetapi sidang Dun yang bakal berlangsung di Bangunan Darul Ridzuan.

Semua wakil rakyat telah menerima 'jemputan' untuk menghadiri sidang DUN berkenaan yang dipanggil oleh 'setiausaha Dun', Abdullah Untung. Terdapat juga wakil rakyat yang turut menerima notis usul untuk melantik Speaker Dun yang baru.

Amalan luar biasa yang sedang berlaku di Perak hari ini. Namun begitu Datuk Zamry Kadir mengulangi bahawa sidang dun berkenaan akan terus diadakan seperti yang telah 'dijadualkan'.

Tindakan di Perak adalah satu usaha dan kerja bodoh Umno untuk mengelirukan serta mengalihkan isu sebenar. Mereka cuba untuk memperbodohkan rakyat bahawa apa yang dilakukan adalah mengikut undang-undang dan pelembagaan. Mereka ingin menggambarkan bahawa Pakatan Rakyat yang melanggar dan tidak menghormati undang-undang.

Semua ini dengan tujuan dan harapan untuk memburuk-burukkan Pakatan Rakyat pada pandangan umum.

Apa yang dilakukan oleh Umno kononya untuk menegakkan undang-undang tetapi sebenarnya adalah satu tindakan untuk terus memperbodohkan rakyat yang lebih cerdik daripada kebanyakan pemimpin Umno yang ada.

Mereka cuba menampilkan imej 'baik' dan 'bersih' untuk menutup tindakan 'melanun' dan 'merompak' kerajaan yang dipilih oleh rakyat. Rakyat tidak akan melupakan watak samseng dan kerja-kerja jahat yang mereka lakukan selama ini.Mereka cuba memperbodohkan rakyat tetapi sebenarnya mereka yang merendah dan memperbodohkan diri mereka sendiri. Rakyat akan selagi menjadi hakim dan pemutus apa yang berlaku di Perak. Kembalikan hak dan kuasa kepada rakyat Perak, biar rakyat membuat pilihan untuk bersama Pakatan Rakyat atau Umno@BN. Tidak ada penyelesaian yang terbaik selain daripada membubarkan Dun Perak.