24 December 2008

UMNO SEMAKIN MEREPUT : PAS TIDAK BOLEH LEKA...


Sudah pasti ramai yang masih dalam Umno tidak setuju dengan artikel ini. Tetapi hakikatnya itulah yang sedang berlaku dalam Umno sekarang. Politik wang, pergaduhan dan percakaran sesama sendiri seperti sudah sebati dalam Umno. Apa yang berlaku sudah terlalu kronik, seperti pesakit kanser Tahap 4. Apa kata doktor? Anda hanya ada peluang hidup.....je lagi.Hanya penawar dan tonik yang luar biasa sahaja yang mampu menyelamatkan Umno. Adakah Najib memiliki tonik tersebut? Atau tonik tersebut ada pada Mukhriz, Shahrizat, Muhyiddin atau Khairy? Sama-samalah kita tunggu kesudahnnya nanti.

Dalam pilihanraya umum atau kecil sebelum ini, berita tentang pemimpin pembangkang dan ahli serta penyokong menyertai BN dan Umno begitu gegak gempita dicanang dan digembar gemburkan oleh media milik BN. Seolah-olah berita kemasukan dalam Umno ketika itu, Pas khususnya bakal hanya tinggal Mursyidul Am dan Presiden je, yang lain habis masuk Umno!

Hari ini apa yang berlaku? Mana berita orang Pas atau PKR dan DAP menyertai BN dan Umno? Kenyataan Setiausaha Agung Umno, bahawa Umno sedang memproses 'beratus ribu' keahlian baru tidak lebih hanya lawak menjelang tahun baru. Hari ini, kalau di tempat saya nak mengaku ahli Umno pun tersipu malu-malu.

Kemasukan bekas ketua Umno Petaling Jaya Selatan,Kapten (B) Zahar Hashim bersama 28 ketua cawangan dan 13 ajk bahagian menjadi bukti nyata bahawa Umno semakin terpinggir hari ini. Saya yakin ramai lagi hanya menunggu masa yang sesuai untuk mengistiharkan diri keluar dari Umno seperti yang pernah dinyatakan oleh Tuan Guru Dato' Hj. Abdul Hadi Awang sebelum ini yang mengesahkan memang telah terdapat wakil rakyat BN yang telah menyertai Pakatan Rakyat!Cuma masa dan keadaan sahaja yang tidak mengizinkan mereka mengistiharkan secara terbuka.

Apa-apa pun ini tidak bermakna Pas akan mendapat laluan mudah dan selesa di Pilihanraya Kecil Kuala Terangganu. Kelekaan jentera Pas dan Pakatan Rakyat akan membawa padah! Kegagalan dalam Pilihanraya Kecil Parlimen Pendang tidak lama dahulu perlu diajadikan pengajaran. Pada ketika itu Pas begitu yakin menang selesa, tetapi apa yang berlaku kesudahannya? Akhirnya Pas tewas di kubu kuatnya sendiri!

Di pihak kepimpinan Pas khususnya kena mengambil kesempatan dan peluang yang ada untuk terus memertabatkan perjuangan Pas. Semoga selepas ini tidak ada lagi tindakan atau kenyataan yang membuka ruang kepada musuh yang sentiasa menunggu peluang untuk menyerang dan memburuk-burukkan Pas.

Kereputan yang sedang melanda Umno hari ini sepatutnya dijadikan momentum dan semangat kepada jentera Pas di semua peringkat untuk memastikan imej dan mesej perjuangan Pas dapat diterima oleh setiap lapisan masyarakat yang berbilang agama dan bangsa.

IJN DIKOPRAT RAKYAT BAKAL MELARAT


Tun Musa Hitam, Pengerusi Sime Darby memberi jaminan pengambilalihan 51% saham IJN oleh syarikat itu tidak akan menjejaskan golongan miskin dan berpendapatan rendah untuk mendapatkan rawatan dan khidmat terbaik di hospital berkenaan.

Sementara itu,kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Dato seri Najib yang mengumumkan kerajaan menangguhkan pengswastaan IJN membawa maksud tersirat di sebaliknya. Tangguh bermakna bukannya batal atau mansuh. Cuma masa sahaja yang tidak mengizinkan. Lebih-lebih lagi BN bakal berhadapan pilihanraya kecil di Kuala Terangganu. Tidak mustahil, dasar pengswastaan IJN yang diwujudkan sejak tahun 1992 akan diteruskan jika BN menang dengan mandat yang besar di Kuala Terangganu.

Sikap hipokrit kerajaan yang kononnya membela rakyat telah terbukti sebelum pilihanraya umum lalu. Bukankah kerajaan BN berjanji ketika itu tidak menaikkan harga minyak? Tapi apa yang berlaku selepas itu? Minyak bukan sahaja naik dengan kadar munasabah tetapi naik dengan begitu terlampau, sehingga ramai pengguna yang naik minyak! Walaupun harga minyak telah turun lebih murah berbanding sebelum ini
(Mac 2008), bahananya tetap ditanggung oleh rakyat sehingga hari ini. Serba serbinya melambung!Ehhh.... meleret pasal minyak pulak!

Ok, berbalik pada pengkopratan IJN yang 'ditangguhkan' sejak bila dasar pengkopratan kerajaan sebelum ini, kerajaan mengotakan segala janjinya? Apa yang berlaku pada pengkopratan kemudahan elektrik dan air di negara ini? Kononnya, ketika itu kerajaan memberi jaminan, golongan bawahan tidak akan diabaikan. Apa yang berlaku pada hari ini? Rakyat khususnya golongan bawahan dan miskin terus terbeban dengan kadar tarif yang tinggi dinaikkan sesuka hati, kononnya syarikat mengalami kerugian!Pantang lewat sedikit bayar, bekalan dah dipotong!

Begitu juga dengan pengkopratan universiti. Apa yang berlaku pada hari ini? Ramai di kalangan golongan miskin yang mendapat keputusan cemerlang tidak mampu melanjutkan pengajian disebabkan kos yang tinggi dan sentiasa mneningkat. Memamg ada disediakan pinjaman, khususnya dari PTPN tetapi apa yang berlaku, PTPN yang ditubuhkan juga bermotifkan untuk mengaut untung!

Mari kita tanya dan selidik mana ada syarikat dalam dunia ini yang tidak bermotif mengaut keuntungan? Apabila motifnya keuntungan, bermakna tanggungjawab sosial sudah jatuh nombor dua atau nombor 3. Misalnya jika anda atau ahli keluarga anda berada dalam saat kecemasan dan dibawa ke hospital swasta berhampiran, apa yang akan ditanya dahulu oleh pihak hospital swasta berkenaan? Siapa yang nak bayar deposit? Ada kad insurans? Nak rawatan percuma atau rawat dulu bayar kemudian...jangan mimpilah!

Inilah realiti yang bakal berlaku, saya tidak nafikan dari segi kualiti perkhidmatan mungkin akan meningkat tetapi apa yang berlaku kepada nasib mereka yang kurang atau tidak berkemampuan? Memang wujud tabung yang ditubuhkan oleh kerajaan untuk pesakit kronik yang tidak berkemampuan tetapi birokrasinya?????Mungkin pesakit akan mati dahulu baru dapat kelulusan kerajaan!

Justeru itu, sangat wajar pengkopratan IJN ditentang dan dihalang. Kita tidak mahu rakyat bawahan dan golongan miskin terpaksa melarat dan mengemis semata-mata untuk menagih ehsan dan simpati mendapat rawatan....