20 June 2010

ISU JI DAN MILITAN ITU TANDANYA PILIHANRAYA DAH DEKAT

Saya agak pelik dan keliru dengan pengumuman Menteri Dalam Negeri dan Menteri di Jabatan perdana Menteri tentang kewujudan anasir Jemaah Islamiah JI dan militan di IPT dalam negara dan di Timur Tengah.

Pertama, mengapa kerajaan beria-ia mengumumkan dan mempertahankan ada pelajar dan pensyarah terlibat dengan JI? Sepatutnya kerajaan melalui pihak keselamatan bertindak dengan menangkap pihak yang terlibat. Bukankah Malaysia ada pihak polis yang cepat dan pantas bertindak? Bukankah Kerajaan 1Malaysia ada ISA yang sering digunakan kononnya dalam menangani kegiatan pengganas?

Mengapa kena dedahkan pada media tentang anasir JI yang didakwa wujud? Bukankah jika dakwaan tersebut benar maka pihak yang terlibat akan bertindak untuk menutup aktiviti yang dilakukan ataupun menghapuskan bukti. Jika ada bom c4 misalnya pastinya bom itu telah disorok atau dibuang.Jika tidak pun seolah-olah memberi ruang kepada pihak yang mungkin terlibat untuk melarikan diri.Maka sekarang menjadi tanggungjawab Menteri Dalam Negeri untuk membuktikan dan mengheret mereka yang terlibat dengan JI seperti yang didakwa.

Sekaligus pendedahan anasir JI yang didakwa satu tindakan tidak bijak dan menimbulkan 1001 persoalan. Maka kerajaan 1Malaysia tidak boleh melenting seperti reaksi yang ditunjukkan Dato Hishamudin yang marah-marah apabila Dato Seri Anwar berkata isu JI adalah usaha Umno-BN untuk mengalih isu dalam negara. Spekulasi bahawa isu JI ada motif tertentu semakin hangat apabila Perdana Menteri 1Malaysia terpaksa berusaha meyakinkan rakyat di negara ini bahawa anasir JI memang wujud. Umpama cerita Panglima Bujang Lapuk...Ini betul-betul...bukan cubaan...

Maka saya turut berspekulasi adakah pilihanraya umum ke 13 sudah semakin hampir? Skrip dan dialog yang macam sama. Apabila ada isu militan seperti Tragedi Bukit Jenalek tidak lama dahulu maka tak lama kemudian parlimen dibubarkan....Lebih-lebih lagi kajian Merdeka Centre yang sering menjadi alat Umno-BN mengumumkan populariti Najib meningkat 70 %....Jika betul itu angkanya maka istiharkan pilihanraya kecil di Parlimen Batu dan Kota Siputeh..Kita ltunggu ihat nanti siapa yang dapat 70% sokongan rakyat.Setakat ini saya melihat Umno-BN cukup bermadah dan berhelah untuk menghadapi pilihanraya kecil. Tetapi saya menjangkakan selewat-lewatnya selepas perbicaraan Liwat 2 DSAI berakhir. Kenapa dan mengapa....anda pasti ada jawapannya.


1BERITA, 1PERISTIWA JUMLAH TAK SAMA

Saya yakin ramai yang tidak setuju apabila saya sering melabelkan media dikuasai oleh Umno sebagai media penipu dan pengampu. Bagi saya akhbar dikuasai oleh Umno-BN hanya boleh dipercayai dari segi nombor bilangan muka surat, waktu solat dan keputusan empat nombor ekor. Lain-lain tu boleh baca nak percaya kena tapis 10 kali dulu.

Misalnya berita tentang Majlis Penutupan Sukma ke 13 di Melaka malam tadi. Cuba kita lihat dua edisi berita daripada Bernama. Pertama di bawah tajuk 'Sukan akan dijadikan Agenda Pembangunan Utama Negara'

....Berucap di hadapan kira-kira 50,000 hadirin, Perdana Menteri berkata penglibatan dalam bidang sukan boleh melahirkan modal insan cemerlang dan seimbang daripada segi kerohanian dan fizikal.

Dalam media yang sama bawah tajuk 'Acara Penuh Tradisi Negeri Iringi Majlis Penutup SUKMA Melaka

Majlis berkenaan disaksikan lebih 30,000 penonton, yang datang dari seluruh pelosok negeri Melaka membanjiri Stadium Hang Jebat, Kompleks Sukan Hang Jebat seawal pukul 5 petang.

Banyak sangat beza tu 50,000 dan 30,000 kalau akhbar atau media berbeza saya tak pelik. Tetapi ini media yang sama..memang sah pengampu dan penipu.

Jumlah penonton sebenar tak lebih pun 10,000 yang ramai-ramai tu ialah budak-budak sekolah dan kolej yang dikerah dari seluruh Melaka termasuk puteri dan wanita Umno yang diangkut dengan bas percuma serta diberi hadiah air sekotak dan roti sebungkus. Termasuklah pasukan kompang seramai kira 5,000 orang dan atlit dan pegawai yang terlibat dengan Sukma sekitar 10,000 orang.Itu belum termasuk peserta 'joget lambak' yang terkinja-kinja di tengah padang.