16 February 2010

BUKTI ELAUN GURU TAKMIR MELAKA TINGGAL RM 10


ELAUN GURU TAKMIR MELAKA TINGGAL RM 10!


Bermula minggu ini semua elaun guru takmir di Melaka dipotong daripada RM 50 tinggal Rm 10 je. Perkara ini dinyatakan oleh Majlis Agama Islam Melaka melalui surat yang diedarkan kepada semua guru takmir yang terlibat mengajar di surau dan masjid di seluruh Melaka. Langkah itu sebagai langkah penjimatan yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka dalam menangani krisis kegawatan ekonomi.

Saya mencadangkan, cek yang dipulangkan oleh kerajaan Negeri Selangor yang 'didermakan' oleh kerajaan Melaka untuk membayar tunggakan cukai tanah milik Yayasan Basmi Kemiskinan digunakan untuk menampung kos membayar elaun guru takmir di Melaka.

Saya rasa itu lebih besar pahalanya jika dilakukan oleh Ketua Menteri Datuk seri Muhd. Ali Rustam kerana mengutamakan keperluan dalam negeri daripada menjaga kepentingan negeri lain.

Jika kerajaan negeri sanggup berhabisan puluhan ribu ringgit hanya untuk program 'Gegau 1 Melaka' baru-baru ini tak kanlah kerajaan Melaka tak mampu nak bayar elaun guru takmir? Ada baiknya Ketua Menteri Melaka belajar daripada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng bagaimana kaedah menaikan elaun guru takmir dan para penghafal Al Quran di Pulau Pinang seperti yang dilakukan kerajaan negeri.

KELANTAN TAK BUAT PERARAKAN MAULIDUR RASUL: BERANIKAH UMNO BERDEMONSTRASI?

Kerajaan Pas Kelantan pada tahun ini tidak akan mengadakan Perarakan Maulidur Rasul seperti amalan kebiasaan sebelum ini. Perkara itu diumumkan oleh Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaakub di Kota Bharu hari ini.

“Secara rasmi tiada perarakan yang ditaja oleh kerajaan negeri. Sebaliknya kami akan adakan syarahan agama di Stadium Sultan Muhammad IV pada 25 Feb dan disusuli dengan sembahyang khas,”

Timbalan Menteri Besar Kelantan menambah perarakan itu bukan satu kemestian. “Umat Islam boleh memilih untuk mengadakan ataupun tidak. Tetapi apa yang penting ialah mereka berpegang teguh pada ajaran yang dibawa Nabi Muhammad,” .

Jadi saya mencabar Umno, Datuk Ibrahim Ali yang menjadi presiden Perkasa serta mereka yang sewaktu dengannya untuk berdemonstrasi di Kelantan untuk membantah bahawa kerajaan pimpinan YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai tidak Islamik atau tidak mengikut lunas Islam serta sunnah Nabi SAW. Umno mesti berdemontrasi di Kelantan agar tidak dituduh hanya berdemonstrasi di Pulau Pinang hanya kerana fahaman politik sempit. Saya juga teringin mendengar komen YB Zulkifli Nordin yang sebelum ini senada dengan Ibrahim Ali apabila YAB Lim Guan Eng dituduh berdolak dalih dalam isu perakan Mauludir Rasul. Saya juga teringin mendengar komen dari 'ulama-ulama' Umno berkaitan pendirian kerajaan Pas Kelantan tahun ini yang tidak akan menganjurkan perarakan Maulidur Rasul.

Jika Umno hendak berdemonstrasi di Kelantan berkaitan isu Perarakan Maulidur Rasul,saya cadangkan agar polis Kelantan memberi permit dan tempat khas untuk Umno dan kuncu-kuncu berdemonstrasi. Kepada Umno, selamat berdemonstrasi!