17 May 2009

POLITIK WANG MEMANG BENAR-BENAR BERLAKU DALAM PAS

Sepanjang hampir 16 tahun berada di dalam Pas saya mengakui bahawa politik wang memang wujud dalam Pas. Serba serbinya memerlukan wang. Wang bukan segala-galanya...tetapi segala-galanya memerlukan wang. Nak pergi mesyuarat kena keluar wang poket sendiri...Buat program seperti tamrin dan rehlah...Biasanya wang poket keluar lagi...Bila hadir program seperti usrah, ceramah, mesyuarat agong atau hadir ke sesuatu program Pas...baik jauh atau dekat semua guna wang sendiri dari minyak kereta sehinggalah makan minum. Bila hadir pula pasti ada sahaja tabung derma yang diedarkan. Maka wang lagi akan disogok ke dalam tabung atau uncang derma mengikut kemampuan.

Bila minta tolong kawan-kawan sebagai ahli jawatankuasa atau membantu dalam sesuatu program mereka biasanya sedia membantu secara sukarela mengorbankan masa dan tenaga serta tak lupa mereka akan menyogok wang ringgit sendiri untuk menjayakan program tersebut...Kadang-kadang tak sampai hati melihat sahabat-sahabat sanggup hadir tolong buat kerja atau mesyuarat sehingga lewat malam maka saya akan menyogok mereka untuk belanja mereka makan-makan sambil sembang tentang jemaah dan pelbagai isu semasa.

Saya yakin wang yang saya sogokan ini terlalu kecil berbanding sogokan yang dilakukan oleh pelbagai lapisan dan peringkat yang berada di dalam Pas. Ada yang sanggup menyogok wang simpanan yang dikumpulkan sekian lama,tak kurang juga yang menyogok tanah dan bangunan yang dimiliki untuk perjuangan dalam Pas. Semua ini menyebabkan Pas terus utuh dan tegak berdiri serta melangkah gagah pada hari ini.

Tanyalah kepada mana-mana pimpinan tentang bangunan, markas dan premis yang dimiliki oleh Pas pada hari ini semua hasil daripada sogokan wang ahli dan penyokong serta mereka yang simpati di dalam Pas. Begitu juga dengan Ibu pejabat Pas di Jalan Raja Laut yang tersergam indah semuanya hasil sogokan yang berlaku dalam Pas. Jika tidak ada sogokan dari ahli dan penyokong Pas, Pas tak akan mampu memiliki bangunan tersebut yang nilainya mencecah jutaan ringgit.

Inilah sebahagian daripada politik wang yang berlaku dalam Pas. Harap-harap media milik Umno@BN tolong siarkan....Bahawa politik wang memang wujud dalam Pas...

20 MURID DI BUKIT KATIL AKAN DIKURANTIN

Wabak H1N1 atau demam selesema babi dan Meningitis yang melanda menyebabkan seluruh dunia merasa cemas lalu pelbagai langkah diambil bagi mengelakkan penyakit ini merebak. Di Melaka lebih lebih 20 pelatih Akademi JPJ di Tiang Dua dalam kawasan Parlimen Bukit Katil masih dikurantin untuk mendapatkan rawatan susulan di Hospital Besar Melaka.

Dalam perkembangan yang tidak berkaitan, Pasti Kawasan Bukit Katil juga bakal mengambil tindakan yang sama untuk mengkurantin pasukan bola sepak dan bola jaring yang muncul johan dalam kejohanan Sukan Pasti Kawasan semalam sebagai persediaan menghadapi Sukan Pasti Negeri Melaka yang akan berlangsung 30 Mei di kawasan Alor Gajah.

Langkah kurantin ini dijangka akan melibatkan 10 murid Pasti Seri Jati selaku juara bola sepak dan 10 murid dari Pasti Ar Rahmah yang muncul juara bola jaring. Dijangkakan mereka akan dikurantin bermula dari 23 dan 24 Mei depan sebagai persiapan dan mengatur strategi bagi menjamin persefahaman dan menyusun strategi untuk mempertahankan gelaran juara bertahan dalam sukan Pasti Negeri pada tahun lepas.
Antara murid-murid yang akan dikurantin....