21 February 2010

KES NASIR SAFAR PENUH MADAH BERHELAH

Kes menghasut yang melibatkan bekas pegawai khas Perdana Menteri belum menampakkkan apa-apa perkembangan yang menyakinkan. Walaupun Ketua Polis Melaka dalam satu kenyataan baru-baru ini mendakwa bahawa polis telah siap membuat siasatan dan telah menyerahkan hasil siasatan kepada pihak Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya.

Ini bermakna ada kemungkinan Nasir Safar tidak akan didakwa di mahkamah jika Peguam Negara memutuskan tidak meneruskan pendakwaan kes berkenaan. Berbeza dengan dakwaan menghasut kepada blogger Aduka Taruna, pihak polis dan Peguam Negara bertindak sepantas kilat begitu efisen menyiapkan siasatan dan mendakwa Aduka Taruna ke mahkamah.

Sebaliknya dalam kes Nasir Safar semua pihak yang terlibat dalam siasatan dan pendakwaan bergerak umpama kura-kura yang kepenatan. Kenapa dan mengapa mereka yang terlibat lebih mengetahuinya. Aduka Taruna tidak ada apa-apa kaitan dengan Perdana Menteri atau dengan mana-mana tokoh politik kerajaan. Kalau ada pun mungkin bau-bau bacang je. Berbeza dengan Nasir Safar yang bukan sahaja kawan rapat Dato Seri Najib sekian puluhan tahun malah diberi kepercayaan menjadi pegawai khas Najib.

Saya yakin jika tidak ada desakan dari kaum lain termasuk dari MCA dan MIC kemungkinan besar kes ini akan dilengah-lengahkan atau ditutup terus. Mendakwa Nasir Safar di mahkamah bermakna menjejaskan imej dan reputasi Najib. Jika tidak didakwa pula akan meningkatkan bantahan dan protes dari kaum lain yang terhina dari kenyataan Nasir Safar. Situasi sekarang umpama buang mati emak diluah mati bapak.

Oleh itu tidak hairanlah, semua pihak yang terlibat terus bermadah dan berhelah untuk menjaga kepentingan dan periuk nasi masing-masing. Jika kenyataan yang dibuat oleh Nasir Safar dilakukan oleh pimpinan Pakatan Rakyat saya yakin semua media siang dan malam akan memukul gendang tentang isu perkauman dan serta merta akan diseret ke mahkamah.

'USTAZ' UMNO TOLONG NASIHATKAN SHAHRIZAT


Isu sebat masih belum reda lagi. Isunya bukan berkaitan isu pelaksanaan hukuman sebat mengikut peruntukan syariah yang sebenar tetapi berkaitan dengan isu sebatan mengikut enakmen undang-undang Islam negeri-negeri yang sebenarnya tidak menepati kehendak seperti termaktub dalam landasan syariat sebenar .

Apa-apapun, isu sebatan ini sekurang-kurangnya menjadi mukadimah kepada pelaksanaan syariat seperti yang dituntut dalam Islam. Namun apa yang lebih menjegilkan, isu sebatan ini mendapat tentangan dan kritikan bukan daripada orang bukan Islam tetapi daripada 'ustazah-ustazah' Umno yang jambul terjojol keluar dan kain terbelah tepi. Ada di kalangannya yang berlindung di sebalik nama NGO seperti Sister In Islam. Tetapi kita tahu SIS ini merupakan 'perwakilan tetap' setiap kali dalam perhimpuan Wanita Umno saban tahun.

Salah seorang penyokong kuatnya, tak lain tak bukan ialah Datuk Shahrizat Jalil, Ketua Pergerakan Wanita Umno. Dalam satu kenyataan semalam beliau sekali lagi mempertikaikan hukuman sebat yang telah dilaksanakan oleh Penjara Kajang terhadap tiga orang wanita yang berzina. Cuma kenyataannya mungkin sedikit 'berlapik' apabila meminta mereka yang bersalah ini diberi permulihan seperti kaunseling.

Kalau itu kaedahnya maka selepas ini saya mengesyorkan agar hakim-hakim di mahkamah syariah di negara ini tidak lagi menjatuhkan hukuman sebaliknya memadai dengan dijatuhkan hukuman mengikuti sesi kaunseling. Kalau tak cukup kaunselor, hakim sendiri pun boleh jadi kaunselor juga!

Maka selepas ini orang Islam negara ini tak kisah dan tak takut-takut lagi nak berzina, berjudi dan minum arak kerana mereka tidak lagi akan disebat, denda atau penjara cukup sekadar mengikuti sesi kaunseling untuk menebus dosa-dosa mereka.Maka akan meriahlah nanti bilik-bilik kaunseling dengan tangisan dan jeritan anak-anak zina yang bersama dengan ibu mereka mengikuti sesi kaunseling.