12 July 2009

PRK MANEK URAI :DUIT RAKYAT JADI MACAM DUIT UMNO


Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiidin Yassin hari ini dalam ucapan di Manek Urai berjanji bahawa kerajaan akan membina jambatan baru di Manek Urai bernilai antara RM 7 juta hingga RM 7 juta. Tetapi beliau meletakkan syarat penggundi Manek Urai mesti memberi kemenangan kepada calon BN dari Umno pilihanraya kecil berkenaan.

"Kita boleh bagi (jambatan baru), insya-Allah, tetapi ada syarat. Yang itu senang saja, pangkah saja (BN). Kita nak beritahu semua, mu (kamu) nak lalu sini, mu kena pangkah BN.

"Kalau tidak, esok dia tak dapat jambatan. Nak jambatan, pangkah BN," katanya di hadapan 200 penyokong BN petang tadi.

Nampaknya pemimpin Umno tidak pernah belajar daripada pengajaran yang diberi oleh rakyat dalam pilihanraya umum lalu. Mereka masih menganggap rakyat boleh digula-gulakan hanya mengikut sahaja seperti kerbau dicucuk hidung.

Kenyataan Muhyiddin mencerminkan seolah-olah duit rakyat, duit pembayar cukai adalah duit Umno. Mereka boleh guna untuk pancing undi. Pemimpin Umno tidak dapat bezakan antara duit milik negara dengan duit milik Umno. Ternyata Umno masih tidak dapat memisahkan daripada pendekataan lama menawarkan projek pembangunan kepada rakyat. Adakah dalam dunia ini hanya Umno sahaja yang boleh tawarkan pembangunan boleh memajukan negara? Adakah negara maju seperti Jepun, Amerika, Peranchis dan Jerman maju kerana Umno memerintah di sana?

Selain itu, janji politik Muhyiddin ini menunjukkan Umno masih mengamalkan politik diskriminasi. Membangunkan sesuatu kawasan secara berpilih. Slogan 1Malaysia yang kononnya rakyat diutamakan semakin terserlah hanya retorik dan omong kosong.

Saya yakin majoriti rakyat Manek Urai khasnya dan negara amnya sudah semakin meluat dengan pendekatan lama Umno ini. Semoga pemimpin Umno mengekalkan gaya kepimpinan seperti ini supaya lebih cepat riwayat mereka ditamatkan dalam pilihanraya umum akan datang.

APA YANG MENARIK SANGAT TU?


Dalam kesibukan hujung minggu ini saya berkesempatan membawa anak-anak dan keluarga dari kampung untuk berjalan-jalan. Kalau nak ikut badan memang malas maklumlah kepenatan dalam memenuhi undangan ceramah dan pelbagai program lain. Lebih -lebih lagi dengan menularnya wabak H1N1 sekarang. Singgah di sebuah pusat membeli belah terkenal, sambil menunggu anak-anak pergi ke kedai buku, saya tertarik melihat gelagat orang ramai di kedai elektrik bersebelahan yang saya perhatikan terpaku dan tidak berganjak dari tadi. Ada jualan murah atau lelong ke? Rugi kalau terlepas peluang ni.

Ohhh... tengok konsert Micheal Jackson rupanya! Saya perhatikan sikap mendewa-dewakan artis begitu menebal pada orang Melayu ni..Seolah-olah tak dapat terima hakikat Micheal Jackon dah mati.