22 June 2009

SUK MELAKA SALAH GUNA HARTA KERAJAAN

Saya menerima email dari seorang pembaca blog ni tentang salah guna harta kerajaan oleh SUK Melaka, Datuk Wira Omar Bin Kaseh semasa majlis perkahwinan anaknya baru-baru ni. Di antaranya beliau menggunakan letter head milik kerajaan negeri untuk urusan peribadi jemputan perkahwinan anaknya. Walaupun mungkin perkara ini kelihatan kecil ia tetap satu salah guna kuasa. Adakah pihak SPRM Melaka akan siasat? Rasanya tidak, saya yakin Pengarah SPRM Melaka turut mendapat surat jemputan sama daripada SUK. Insyallah banyak lagi pendedahan tentang penyelewengan yang berlaku bakal didedahkan kepada umum dalam blog ini.

Ruang yang dihitamkan bertujuan untuk mengelakkan pemberi makumat dikenali.

TUAN GURU YANG MERENDAH DIRI


Siapa yang tidak kenal dengan YAB Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat. Menteri Besar yang terkenal dengan kealiman dan kewarakannya. Disegani kawan dan lawan kerana ketokohan, kewibawaan, ketinggian ilmu serta perwatakan yang dikagumi.

Kezuhudan dan tawadhuknya terserlah dalam setiap perkataan, tindakan dan perbuatan sama ada zahir atau batin. Terkini sifat itu begitu terserlah apabila tuan Guru menarik balik segala kenyataanya kepada Timbalan Presiden Pas, Ustaz Nashrudin Mat Isa sebelum ini berkaitan isu kerajaan perpaduan.

Kami bersama-sama dalam satu saf yang padu untuk terus memperjuangkan keazaman PAS bagi mendaulatkan Islam di persada tanahair," katanya dalam satu kenyataan empat perenggan yang dibaca dalam satu sidang media hari ini.

Sikap dan sifat yang ditunjukkan wajar membuka mata semua bahawa ketokohan Tuan Guru dan perpaduan dalam Pas sukar digugat oleh mana-mana pihak yang cuba melaga-lagakan kepimpinan Pas. Seperti yang pernah saya catatkan sebelum ini, Pas akan menjadi lebih kuat dengan isu kerajaan perpaduan.


PEMIMPIN UMNO YANG BUTA SEJARAH

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Dato Idris Harun dalam satu kenyataannya berkata Dato Seri Anwar Ibrahim menjadi punca kepada perpecahan orang Melayu.

Menurut beliau Anwar telah mencemar budaya dan adab orang Melayu yang penuh kesusilaan hingga kelembutan orang Melayu dalam berpolitik bertukar menjadi kekerasan iaitu musyawarah bertukar kepada demontrasi jalanan dan berpantun kepada hina menghina.

Kepada Dato Idris lupa ke sejarah penentangan orang Melayu menentang penjajah di negara ini bermula daripada menentang Portugis dan Belanda di Melaka. Diikuti penjajahan British dan Jepun. Bila pulak Tok Jangggut, Dato Bahaman dan Mat Kilau berpantun dengan penjajah British? Bila pulak orang Melayu berpantun dalam menentang Malayan Union? Kepada Dato Idris kalau tokoh dan idol pejuang politik orang Melayu seperti Dato Bahaman, Mat Kilau, Tok Janggut, Dr Burhanuddin Helmy hanya sibuk berpantun dan berdondang sayang seperti saranan Datuk, jawapannya orang Melayu hari ini masih dijajah.

Akibat keberanian orang Melayu menentang penjajahan, kezaliman dan penindasan, orang Melayu hari ini semakin berani menentang sebarang bentuk penjajahan sama ada penjajahan politik atau penjajahan pemikiran yang cuba dibawa oleh Umno hari ini. Sebenarnya itu yang cukup digeruni dan ditakuti oleh Umno hari ini. Jadi mereka cuba melekakan orang Melayu agar lalai dan terus leka dengan pelbagai program hiburan dan propaganda, hanya sibuk berpantun dan bergurindam biarpun dikhianati dan dizalimi oleh pemimpin yang korupsi dan hanya mementingkan diri.

PAKATAN RAKYAT SETUJU DENGAN KERAJAAN PERPADUAN


Majlis Presiden Pakatan Rakyat yang selesai bermesyuarat sebentar tadi mencapai keputusan sebulat suara bersetuju untuk menubuhkan kerajaan Pepaduan tanpa melibatkan Umno dan komponen BN yang lain.

Semua pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat hadir dalam mesyuarat dan sidang akhbar selepas itu. Keputusan Majlis Presiden Pakatan Rakyat dibacakan oleh Ketua Pembangkang Dato Seri Anwar Ibrahim.

"Semua parti dalam Pakatan Rakyat mengulangi komitmen untuk terus bersama memperkasakan Pakatan Rakyat bagi membentuk kerajaan persekutuan akan datang," katanya.

Melalui keputusan ini bermakna cita-cita Umno untuk mempergunakan isu ini untuk kepentingan politik mereka dengan alasan perpaduan orang Melayu tidak kesampaian. Bermakna Umno terus kekal dengan kerajaan perpaduan mereka dalam Barisan Nasional yang semakin porak peranda.

Keputusan ini sekali gus menamatkan spekulasi dan meredakan segala kebimbangan tentang isu kerajaan perpaduan yang boleh meretakkan kerjasama dalam Pakatan Rakyat. Bermakna selepas ini semua pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat boleh memfokuskan usaha untuk menumbangkan Umno@BN dalam pilihanraya kecil Manek Urai dan pilihanraya umum yang dijangka mungkin akan berlaku dalam tempoh terdekat.

PENGALAMAN BERCERAMAH DI PROGRAM UMNO

Hujung minggu baru ni merupakan minggu agak sibuk bagi saya. Selain sibuk dengan hal peribadi jadual saya agak padat dalam memenuhi undangan menyampaikan ceramah kepada pelajar, ibu bapa dan juga guru.

Salah satu program tersebut ialah saya diundang untuk berceramah di satu program anjuran Umno. Ini bukan kali pertama saya berceramah di program Umno. Saya terima kerana ia fokus untuk motivasi keibubapaan bagi saya tak ada kena mengena dengan politik,ia lebih kepada majlis perkongsian ilmu.

Majlis ceramah dalam surat jemputan yang difaxskan sepatutnya bermula pada jam 2 petang bertempat di balai raya JKKK tempat berkenaan. Sebelum itu saya pada jam 10.30 - 12.30 berceramah kepada guru-guru di sebuah sekolah yang jaraknya lebih kurang 1 jam perjalanan dengan memandu. Setelah habis ceramah di sekolah saya bergegas untuk ke program ceramah Umno berkenaan. Saya ada masa lebih kurang 30 minit untuk solat Dzuhor dan makan tengahari. Jadi memang agak berkejar-kejar sedikit.

Sampai di tempat ceramah, saya perhatikan suasana agak lengang. Silap tempat ke aku ni? Lantas saya menelefon pihak penganjur. Katanya betullah tempat ni. Tak lama lepas tu pihak penganjur datang, beberapa ketika kemudian datang seorang pemuda yang kemudiannya terkial-kial sedang pasang alat pembesar suara. Melihat jumlah makanan yang disediakan paling kurang pun untuk 100 orang. Jam dah menunjukkan hampir pukul 3 petang, masih tak nampak lagi batang hidung ibu bapa atau pun ajk Umno kat cawangan tu. Pihak penganjur sibuk sekali menelefon, jemput orang datang barangkali. Saya cuba berlagak selamba... Agak lama lepas tu saya dapati adalah lebih kurang 10 orang budak-budak yang saya jangka berumur 4 hingga 10 tahun masuk ke dalam balai raya. Lebih kurang 3.15 pengerusi JKKK dan penganjur beritahu teruskan ceramah. Maknanya saya kena ceramah kepada budak-budak kat depan tu! OK lah tu...maknanya juga kena ubah tajuk dari motivasi keibubapaan kepada ceramah kepada budak-budak. Bagi saya semua tu tak ada masalah bahan-bahan memang telah sedia dalam laptop. Lebih kurang 30 minit ceramah, datang YB Adun dari kawasan berkenaan. Saya lihat dia macam tak puas hati, memang patut pun dia rasa kecewa dan tak puas hati.Lebih kurang 5 minit beliau pun keluar.

Apa yang saya nak simpulkan kepada Umno di atas sana janganlah cakap bergegar-gegar sangat bahawa mereka masih kuat dan mendapat sokongan. Sibuk-sibuk dengan muka tak malu ajak Pas bincang kerajaan Perpaduan, walhal Pas sudah hantar isyarat tak berminat untuk teruskan perbincangan. Nasihat saya jagalah rumah tangga Umno yang semakin goncang apabila ahli-ahli mereka sendiri sudah tidak berminat dengan program-program Umno. Kepada Pakatan Rakyat, teruskan gerak kerja mantapkan organisasi, rapatkan lagi kerjasama Insyaallah peluang dalam PRU kepada Pakatan Rakyat adalah sangat cerah.