30 September 2008

DUIT RAYA KERAJAAN PAKATAN RAKYAT VS DUIT RAYA KERAJAAN BN


Orang ramai semalam menyerbu Wisma Darul Aman di Alor Star Kedah apabila tersebar risalah dan SMS pihak yang tidak bertanggungjawab bahawa kerajaan negeri akan memberi duit raya kepada penduduk di negeri ini.

Dalam risalah berkenaan dikatakan kerajaan akan memberi sebanyak RM 50. Kerajaan negeri menafikan mengeluarkan risalah dan menyebarkan SMS berkenaan. Walau bagaimanapun orang ramai yang berkumpul sejak awal pagi tidak pulang hampa kerana kerajaan negeri memberi duit raya RM 20 seorang. Menteri Besar, Datuk seri Azizan Razak menyifatkan penyebaran risalah dan sms itu sebagai perbuatan ‘nakal’ seperti April Fool.

Saya memuji langkah kerajaan negeri yang tetap memberi ‘duit raya‘walaupun berita yang disebarkan adalah palsu. Bagi saya tindakan mereka yang tidak bertanggunjawab ini bertujuan mencemarkan imej kerajaan negeri telah gagal sebaliknya rakyat semakin menghormati dan mengkagumi tindakan berhemah kerajaan negeri menghadapi situasi ini.

Tak mengapalah, sekurang –kurangnya duit itu dapat kepada rakyat sendiri daripada dihabiskan tak tentu pasal seperti yang berlaku kepada negeri yang dipimpin oleh kerajaan BN. Misalnya apa yang berlaku kepada kerajaan negeri Pahang yang memberi ‘ duit raya’ sebayak RM 60 juta kepada sebuah syarikat pembalakan iaitu Syarikat Seruan Gemilang Makmur.

Jumlah wang sebanyak itu diperintahkan oleh Mahkmah Persekutuan baru-baru ini kerana melanggar kontrak yang dimeterai antara kerajaan negeri dengan syarikat terbabit. Apa yang lebih menghairankan masalah itu melibatkan tanah milik UMNO di Pekan Pahang tetapi kerajaan negeri yang terpaksa membayarnya. Apa yang lebih menghairankan bagaimana UMNO begitu mudah-mudah mendapat tanah yang begitu luas dan kemudian dijual kepada syarikat berkenaan.Bayangkan berapa ramai rakyat miskin yang dapat duit raya dengan nilai RM 60 juta ? Bayangkan juga berapa banyak rakyat yang tidak mempunyai tanah akan mendapat sekurang-kurangnya sebuah tapak rumah dengan keluasan ribuan hektar yang ‘dianugerahkan’ kepada UMNO ? Kenapa BPR tak siasat ?

Inilah masalahnya apabila kepentingan rakyat diketepikan. Pemimpin yang dilantik hanya sibuk mengumpul kekayaan. Tahniah kepada rakyat Pahang yang telah memilih kerajaan yang “ Selamat, Aman dan Makmur”. Takziah pula kepada rakyat Kedah yang telah memilih kerajaan yang menjaga amanah dan kebajikan rakyat.

SEPERTI YANG DIJANGKA...


Beberapa stesen minyak sekitar Lembah Kelang dan Johor Bharu kelmarin mengalami kehabisan bekalan minyak. Menteri Perdagagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Sharil Samad menafikan ia berpunca daripada perbuatan sabotaj para pengusaha stesen minyak.Sebaliknya mendakwa berpunca daripada permintaan tinggi dan cuti hujung minggu.

Beliau seolah –olah menafikan bahawa kerajaan tidak ada kena mengena dalam hal ini. Dalam posting yang lepas saya sudah menjangkakan sikap kerajaan yang sebelum ini berteka teki tentang harga minyak menyebabkan pengusaha stesen minyak berada dalam dilema untuk menambah bekalan menjelang musim perayaan untuk mengelakkan kerugian.

Ternyata ramalan itu berlaku, dalam hal ini kerajaan tidak boleh lepas tangan dan perlu bertanggung jawab sepenuhnya terhadap apa yang berlaku. Dalam hal ini yang menjadi mangsa adalah para pengguna terutama pada saat yang sangat memerlukan untuk pulang bercuti dan berhari raya.

Inilah padahnya apabila isu berkaitan kehidupan harian dan keperluan rakyat dipolitikkan untuk kepentingan pihak tertentu yang telah lama memerintah negara. Sering kali rakyat yang tidak bersalah menjadi mangsa dan menanggung kesusahan