20 April 2009

DUN TERANGGANU BAKAL BUBAR?

Dato Ahmad Said Menteri Besar Terangganu berhadapan krisis keyakinan yang semakin meruncing apabila jumlah wakil rakyat Umno@BN yang menolak kepimpinan beliau meningkat daripada 10 kepada 18 orang.

Perkara ini didedahkan oleh Setiausaha Kelab Penyokong BN Terengganu, Alias Abdullah mendakwa, sehingga hari ini jumlah ADUN yang menolak Ahmad meningkat daripada 10 kepada 18 orang.Menurutnya, ADUN terbaru menyertai kumpulan mereka termasuklah beberapa exco kerajaan negeri.

Ahmad Said sekarang dalam keadaan begitu tertekan dengan perkembangan terbaru yang berlaku. Beliau boleh menguji dan mengembalikan kredibiliti dan pengaruhnya di DUN Terangganu dengan mendapatkan 'mandat' baru daripada wakil rakyat Umno@BN dengan meminta wakil rakyat Umno@BN yang masih setia bersama beliau membuat usul menyokong kepimpinannya.

Namun begitu dalam keadaan sekarang, saya yakin Ahmad Said tidak akan berani membuat demikian, pilihan yang ada sekarang ialah membuat pertimbangan yang paling serius dengan memohon perkenan pemangku sultan untuk membubarkan dun Terangganu. Tetapi dalam keadaan sekarang saya yakin Perdana Menteri Dato Seri Najib tidak akan merestui tindakan tersebut memandangkan Umno khususnya sedang berdepan krisis keyakinan dan sokongan daripada rakyat.

Namun begitu, pembubaran Dun adalah opsyen terbaik yang ada kepada Ahmad Said untuk menyelamatkan maruah beliau berbanding sekiranya 18 Adun yang 'menderhaka' bertindak terlebih dahulu untuk memohon mengadap Pemangku sultan untuk mendapat perkenan pelantikan Menteri Besar Terangganu yang baru berdasarkan sokongan yang ada sekarang.

Tetapi persoalan yang lain adakah SPR akan 'merestui' jika Dun Terangganu dibubarkan? Dalam kes di Penanti, SPR masih berteka-teki dengan status kekosongan kerusi di dun berkenaan. Malah Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar hari ini berkata bahawa badan itu akan mengkaji status kerusi dun atau parlimen yang dikosongkan dengan sengaja akibat masalah peribadi dan krisis dalaman parti. Adakah Umno@BN terkecuali dalam situasi ini?

Apa yang berlaku bakal merentap keegoan dan kebongkakan tindakan Umno@BN di Perak yang merampas kerajaan Pakatan Rakyat yang dipilih oleh rakyat secara sah dalam pilihanraya. Apa yang berlaku di Terangganu ibarat api dalam sekam yang sudah merebak yang tidak dapat dipadamkan yang bakal mempercepatkan lagi kejatuhan era Umno@BN dalam persada politik negara.