13 May 2009

18 MEI INI NIZAR KEMBALI KE PEJABAT MENTERI BESAR


Menteri Besar Perak Dato Seri Ir Nizar Jamaludin dengan izin Allah SWT dijangka akan memasuki semula pejabatnya pada 18 Mei ini. Ini berikutan Mahkamah Rayuan hari ini menetapkan akan mendengar permohonan Nizar bagi mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan semalam yang membenarkan penangguhan pelaksanaan keputusan Mahkamah Tinggi pada tarikh berkenaan.

Buat masa ini pejabat berkenaan dihuni sementara oleh Datuk Zambry Abdul Kadir perampas kuasa Menteri Besar yang menganggap tindakannya 'melanun' kerajaan Pakatan Rakyat di Perak menyamai perjuangan Nelson Mandela dan Mahatma Gandhi!

Marilah kita sama-sama berdoa agar keadilan dan kebenaran akan kembali ditegakkan serta kita turut sama mendoakan agar sidang Dun Perak dibubarkan bagi memberi laluan pilihanraya negeri yang cukup ditakuti dan digeruni oleh Umno untuk diadakan.

1 MALAYSIA: HARGA MINYAK DINAIKKAN, RAKYAT DIKETEPIKAN, PEMIMPIN DIDAHULUKAN


Bermula 1 September ini harga minyak minyak RON 97 yang berharga RM 1.80 seliter akan dinaikkan sebanyak 20 sen menjadi RM 2.00. Langkah itu berikutan pengenalan minyak RON 95 yang dikatakan lebih berkualiti yang akan dijual pada harga RM 1.75 seliter. Manakala minyak RON 97 yang digunakan oleh kebanyakan kenderaan hari ini akan dijadikan minyak premium.

Atas alasan apa minyak kegunaan majoriti rakyat itu dijadikan produk premium tidak pula dinyatakan dengan munasabah dan meyakinkan. Apa yang menimbulkan kemusykilan pak cik mak cik di kampung ialah kenapa kerajaan memperkenalkan minyak baru yang dikatakan lebih berkualiti dari minyak RON 97 tetapi dijual dengan harga lebih murah. Lebih menghairankan pak cik dan mak cik ini ialah minyak RON 97 akan terus berada di pasaran walaupun minyak RON 95 diperkenalkan. Secara logiknya menurut pak cik dan mak cik tersebut kerajaan sepatutnya menarik semula penjualan minyak RON 97 apabila minyak RON 95 diperkenalkan.

Kata pak cik dan mak cik itu lagi ini semua membuktikan bahawa sebenarnya minyak RON 97 yang ada di pasaran sekarang adalah lebih baik daripada minyak RON 95 sebab itulah minyak RON 97 dilabel sebagai minyak premium. Nampaknya mak cik dan pak cik berkenaan bertambah pening kepala yang tak hilang lagi kesan daripada keadaan haru biru politik di Perak.

KEPUTUSAN MAHKAMAH RAYUAN MENGELIRUKAN

Saya merasa dengan keputusan Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Ramly Ali yang membenarkan permohonan Datuk Zambry Kadir untuk menggantung perlaksanaan penghakiman YA Hakim Datuk Abdul Aziz semalam yang mengisytiharan Dato Seri Mohamad Nizar sebagai MB negeri Perak yang sah.

Saya tidak nafikan mana-mana pihak yang terkilan dengan mana-mana keputusan seseorang Hakim berhak untuk membuat rayuan.

Namun undang-undang memperuntukkan dibawah
Aturan 13 Kaedah Mahkamah Rayuan bahawa "sesuatu rayuan tidak boleh menggantung penguatkuasaan sesuatu penghakiman".

Ini bermakna dari segi prinsip perundangan, sesuatu penghakiman itu tidak boleh digantung atau ditahan penguatkuasaannya kecuali pihak yang merayu tersebut boleh membuktikan ujud satu keadaan istimewa dimana jika penghakiman itu dilaksanakan akan menyebabkan rayuan mana-mana pihak akan menjadi hampa (jika rayuannya dibenarkan).

Didalam kes ini, keputusan Mahkamah Tinggi sekadar mengesahkan kedudukan YAB Dato Seri Nizar sebagai Menteri Besar, dan itulah kedudukan beliau sebelum daripada ini.

Jadi tidak timbul keadaan istimewa. Ianya akan jadi keadaan istimewa sekiranya keputusan itu menyebabkan negeri Perak tidak ada MB sehingga rayuan itu didengar dan diputuskan.

Keputusan itu sekadar menyatakan Zambry Kadir bukan Menteri Besar. Menguatkuasakan penghakiman tersebut bermakna beliau perlu mengosongkan pejabat dan rumah Menteri Besar.

Sekiranya rayuan beliau dibenarkan pun ianya tidak membawa apa-apa kerugian kepada beliau. Pejabat dan rumah Menteri Besar tetap ada disitu. Jawatan Menteri Besar tetap ujud dalam negeri Pera. Gajinya pun boleh dibayar semula menggantikan bulan-bulan yang beliau tidak mendapat gaji beliau sebagai MB.

Apa yang saya nampak keadaan istimewa itu hanyalah bagi BN kerana mereka kehilangan kerusi MB. Dan kehilangan kerusi MB bagi BN bukanlah keadaan istimewa saperti yang disyaratkan oleh undang-undang untuk memberikan perintah penggantungan perintah Mahkamah Tinggi tersebut.

Apatah lagi Hakim Datuk Ramly dalam perintahnya menyatakan bahawa Zambry Kadir masih lagi MB. Ini adalah merit kes itu sendiri yang mana telah diputuskan oleh Mahkamah Tinggi sebagai sebaliknya.

Bagaimana mungkin Hakim Datuk Ramly yang tidak membicarakan kes tersebut dan tidak mendengar saksi dan keterangan boleh menyatakan Zambry Kadir sebagai MB sedangkan Hakim yang membicarakan kes itu iaitu YA Dato Aziz telah memutuskan sebaliknya.

Selanjutnya saya hairan bagaimana Hakim Datuk Ramly boleh membicarakan permohonan Zambry tersebut dengan bersidang seorang diri sebagai Hakim Mahkamah Rayuan sedangkan undang-undang menyatakan dibawah Aturan 14 Kaedah Mahkamah Rayuan bahawa "melainkan dinyatakan sebaliknya, apabila sesuatu permohonan itu boleh dibuat di Mahkamah Tinggi atau Mahkamah Rayuan, ianya HENDAKLAH dibuat di Mahkamah Tinggi dahulu" (sila rujuk juga buku Civil Procedure tulisan Jefrey Pinsler m/s 860).

Bermakna permohonan Zambry sepatutnya difail dan didengar oleh Hakim yang membuat keputusan itu dahulu iaitu YA Dato Aziz. Malahan YA Dato Aziz telah pun mengarahkan peguam Zambry supaya memfailkan permohonan secara bertulis.

Dan inilah keputusan Mahkamah Persekutuan dalam kes PP v. Dato Seri Anwar Ibrahim apabila membincangkan isu permohonan penggantungan hukuman penjara terhadap DSAI dahulu sementara menanti rayuan.

Jadi bagaimana mungkin Hakim Datuk Ramly sebagai Hakim Mahkamah Rayuan boleh mendengar dan membicarakan permohonan penggantungan penghakiman oleh Zambry sebelum YA Dato Aziz mendengar dan membicarakannya!

Saya khuatir keputusan Haim Datuk Ramly akan mengujudkan satu "precedent" baru yang bercanggah dengan semua prinsip dan keputusan Mahkamah-mahkamah sebelum daripada ini.

Zulkifli Bin Noordin
Ahli Parlimen
Kulim Bandar Bharu
17 Jamadil Awal 1430

KONFLIK DI PERAK SENGAJA DIRANCANG?

Melihat senario yang berlaku di Perak, saya merasakan bahawa apa yang berlaku di Perak adalah sesuatu yang sengaja dirancang untuk mewujudkan suasana tidak stabil agar rakyat melupakan isu lain yang berlaku di dalam negara.

Hari ini rakyat seolah-olah lupa dengan isu Altantuya, rakyat 'selesa' dengan krisis ekonomi yang berlaku dalam negara serta rakyat tidak lagi membicarakn konflik hebat yang sedang berlaku dalam Umno sebelum ini.

Saya berharap pihak Pakatan Rakyat tidak terperangkap dengan strategi dan provakasi yang cuba dilakukan oleh Umno@BN dalam kemelut yang berlaku. Sehingga hari ini saya melihat ada kematangan cara dan gaya pemimpin Pakatan Rakyat menangani isu ini cuma ada seorang dua pimpinan yang kadangkala mengeluarkan kenyataan yang merugikan Pakatan Rakyat seolah-olah Pakatan Rakyat tidak menghormati undang-undang.

Pernah tak kita terfikir apabila keputusan Mahkamah Tinggi Rayuan Khas yang mengiktiraf Dato seri Ir Nizar Jamaludin sebagai Menteri Besar Perak yang sah, Datuk Zambry Abdul Kadir hanya menunjukkan reaksi selamba seolah-olah seperti dapat jaminan dan menduga apa yang berlaku pada hari yang berikutnya?

Saya juga yakin selagi DUN tidak dibubarkan lebih banyak adegan dan drama yang memualkan akan berlaku di Perak. Pakatan Rakyat mungkin boleh memikirkan formula lain bagaimana untuk terus meraih sokongan rakyat Perak dan ' membuka hati' Istana Perak untuk membubarkan DUN Perak. Selain siri ceramah dan penerangan serta usaha untuk mengadap DYMM Sultan Perak secara berterusan dan proses perundangan di mahkamah, kempen tanda tangan mungkin boleh digunakan sebagai satu usaha untuk membuktikan sokongan rakyat Perak terhadap pembubaran DUN.