21 August 2008

MEREKA YANG SUKA BERSUMPAH MENURUT AL QURAN


Menjadikan sumpah mereka sebagai perisai, lalu mereka menghalangi (manusia) dari jalan Allah. Sesungguhnya amat buruklah apa yang tela mereka kerjakan. (Al-Munafiqun:2)

Mereka menjadikan sumpahnya sebagai perisai (untuk menyelamatkan diri dan harta bendanya daripada dirampas atau dibunuh), maka Dengan Yang demikian dapatlah mereka menghalang (dirinya dan orang lain) dari jalan Allah; oleh itu mereka beroleh azab seksa Yang menghina. ( Al Mujadilah : 16 ) 

 
Dan mereka bersumpah dengan nama Allah dengan sesungguh-sungguh sumpahnya. Sesungguhnya jika datang kepada mereka seorang pemberi ingatan, sudah tentu mereka akan lebih betul jalan agamanya dari sebarang umat yang lain. Setelah datang kepada mereka seorang pemberi ingatan Maka kedatangannya itu hanya menyebabkan mereka bertambah liar dari kebenaran. ( Faathir : 42 ) 

 
Dan (telatah kaum munafik itu menjadikan) orang-orang Yang beriman berkata: "Adakah mereka ini orang-orang Yang bersumpah Dengan nama Allah, Dengan sebenar-benar sumpahnya, Bahawa mereka benar-benar menyertai dan menolong kamu?" telah gugurlah amal-amal mereka, lalu menjadilah mereka: orang-orang Yang rugi. ( Al Maidah : 53 )