28 June 2009

SAIFUL LAYAK TAK MOHON BIASISWA NASIONAL?


Perdana Menteri Dato Seri Najib semalam mengumumkan bahawa kerajaan melalui Jabatan Perkhidmatan Awam akan menubuhkan Biasiswa Nasional yang 100% penilaiannya berdasarkan merit tanpa mengira kaum. Bermakna mengikut meritokrasi sepenuhnya.

Dalam hal ini saya menyokong penubuhan Biasiswa Nasional ini sekali gus memberi sokongan dan motivasi kepada pelajar yang cemerlang untuk terus berjaya pada masa akan datang.

Cuma kita berharap idea ini akan betul-betul praktikal tidak sekadar teori sahaja yang akhirnya wujud campur tangan politik atau pihak tertentu dalam menentukan kriteria dan pemilihan yang layak menerima biasiswa.

Masih ingat lagi dengan bekas pembantu Dato Seri Anwar Ibrahim yang kini mendakwa majikannya itu meliwatnya, Saiful Azlan Bukhari yang gagal dalam akademik tetapi berjumpa Dato Seri Najib (ketika itu Timbalan Perdana Menteri) itu yang disahkan oleh Najib sebagai urusan biasiswa. Bagaimana seorang pelajar yang gagal mendapat layanan dan keistimewaan dari Timbalan Perdana Menteri untuk memohon 'biasiswa'?