27 October 2009

JAMBATAN CAP AYAM!


Rakan blogger di http://perundingperiuknasi.blogspot.com/ kata tiang jambatan yang runtuh lebih kecil dari tiang buaian...

Era 1Malaysia era projek cap ayam. Buat stadium stadium runtuh, buat sekolah sekolah roboh, buat kolam renang, kolam renang bocor, buat projek lereng bukit habis tanah mengelonsor...Buat jambatan gantung jambatan roboh. Menjadi mangsa anak-anak kecil yang tidak berdosa. Bayarlah pampasan berapa juta sekali pun nyawa manusia tidak boleh ditukar ganti....Jangan salahkan takdir untuk menutup dosa dan kesalahan manusia. Lihatlah dalam era 1Malaysia satu projek kos meningkat berkali ganda. Buktinya dalam laporan Audit Negara.

Sudahlah kos meningkat berkali ganda sehingga tahap tak masuk akal projek yang dijalankan tak mengikut spefikasi dan melepasi piawai kualiti dan keselamatan. Maka wujudlah projek cap ayam. Macam mana boleh wujud projek cap ayam. Salah satunya bila berlambak projek 'mee segera'.

Tak perlu ambil contoh jauh-jauh...surau di taman perumahan saya baru setahun dah retak sini sana..Kos menurap laman surau dari kos asal tak sampai RM 10 ribu meningkat hingga RM 21 ribu...Rakyat didahulukan le katakan....Lepas ini kita tunggu mana lagi bangunan dan projek yang akan menyembah bumi dan meragut nyawa...Kepada semua berhati-hati bila berada dalam bangunan atau berhampiran projek cap ayam...Anda mungkin mangsa seterusnya.

PROGRAM 1 MALAYSIA MERAGUT 22 NYAWA MURID DI KUALA DIPANG?

Tragedi menyayat hati sekali lagi berlaku di Kuala Dipang. Jika dua dekad lalu tragedi banjir lumpur bukan meragut 63 nyawa penduduk asli tetapi turut meranapkan perkampungan berkenaan.Kini tragedi malang berulang lagi,malam tadi 22 murid-murid asli yang menyertai Perkhemahan 1Malaysia Daerah Kinta dikhuatiri mati lemas apabila jambatan gantung yang dibina di kawasan perkhemahan berkenaan tiba-tiba putus menyebabkan semua pelajar berkenaan dihanyutkan arus deras.

Kerajaan 1Malaysia perlu bertanggungjawab sepenuhnya kerana apa yang berlaku adalah dipercayai faktor kecuaian pihak penganjur yang mengabaikan faktor keselamatan murid berkenaan.Walaupun kerajaan mungkin akan membayar pampasan atau saguhati kepada keluarga mangsa itu tidak dapat menggantikan nyawa murid-murid yang dipercayai lemas dan tenggelam dalam tragedi berkenaan. Ibarat kata pepatah nasi telah menjadi bubur....