29 March 2009

TAK SAMPAI 24 JAM, 3 CALON BEBAS SEDIA TARIK DIRI. APA MAKNANYA TU?

Pilihanraya Kecil Bukit Selambau mencatat sejarah tersendiri bila berlaku pertandingan 15 penjuru. Kalau tak masuk dalam Guiness Book Of Record mungkin akan masuk Malaysia Book Of Record.

Tetapi tak sampai 24 jam selepas penamaan calon 3 calon bebas sedia menarik diri. Calon yang menyatakan kesedian menarik diri ialah Mejar (B) Anuar Abd Hamid, Khamis Awang dan Abdul Rahim Abu.

Macam biasa, ada je alasan yang diberi. Walhal mereka bukan tak tahu ramai calon bebas akan bertanding. Perlu diingat apabila menarik diri, maka deposit RM 5000 untuk deposit calon dan RM 3000 deposit poster 'hangus' macam tu je.

Dalam suasana gawat sekarang jumlah RM 8000 satu jumlah yang sangat besar. Dari mana mereka dapat duit sebanyak tu dan siapakah yang taja mereka? Adakah penoreh-penoreh getah di DUN Bukit Selambau yang kumpul dana untuk taja mereka?

Perkembangan terkini menyebabkan teori bahawa calon-calon bebas ini ditaja dan diarahkan oleh pihak tertentu adalah berasas. Adakah calon-calon bebas yang lain akan turut sama menarik diri maka akan wujud skrip macam cerita Sepuluh Budak Hitam?

UMNO GERUN SOKONGAN RAKYAT KEPADA PAKATAN RAKYAT DALAM PRK DI DUA BUKIT

Kehadiran puluhan ribu rakyat dalam penamaan calon di Bukit Gantang dan Bukit Selambau bersama Pakatan Rakyat sudah cukup menggerunkan Umno@BN.

Sejak awal-awal lagi momentum sokongan rakyat kepada PR melonjak begitu luar biasa walapun pelbagai tohmahan dan sekatan serta Umno kononnya mendapat 'tonik' dari Perhimpunan Agung Umno.

Tetapi apa yang berlaku di Bukit Gantang membuktikan pergolakan dalam Umno bertambah kronik merebak sehingga ke penamaan calon hari ini apabila penyokong mereka bergaduh sesama sendiri sehingga terpaksa dileraikan oleh pihak polis.

Seperti dijangka isu 'derhaka' satu-satunya modal Umno untuk meraih sokongan rakyat yang semakin jauh dengan mereka. Saya cukup yakin selain pertambahan undi Melayu kepada calon Pas di Bukit Gantang, pengundi Cina dan India akan memberi pengajaran yang cukup berguna kepada Umno@BN begitu juga yang bakal berlaku di Bukit Selambau.