28 August 2008

TEROWONG SMART YANG TIDAK SMART


KUALA LUMPUR: Semalam sekali lagi sekitar Bandaraya Kuala Lumpur di tenggelami banjir.Beberapa jalan utama di sekitar pusat bandar raya ini mengalami kesesakan luar biasa berikutan hujan lebat dan banjir kilat sejak jam 3 petang, semalam.

Hujan lebat turut menyebabkan beberapa kawasan perumahan di sekitar ibu kota dilanda banjir kilat sehingga mengakibatkan kerosakan harta benda.

Antara jalan yang terjejas termasuk Jalan Mahameru, Jalan Bangsar, Jalan Tun Perak, Jalan Cheras, Jalan Sungai Besi, Jalan Ampang dan Jalan Kuching.

Kesesakan jalan raya yang teruk juga dilapor berlaku di sepanjang Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban, Jalan Raja Chulan, Jalan Tun Perak serta Puduraya.

Di manakah efisennya Terowong Smart yang bernilai RM 1.8 Bilion ( $ US 514.6 million ) ? Nampaknya masalah banjir kilat yang sering melanda warga kota tiada kesudahan.

Apa yang berlaku seolah –olah menunjukkan kerajaan tidak teliti dan membuat kajian terperinci dalam menangani masalah banjir di Kuala Lumpur.

Masalah yang berlaku menyebabkan warga kota mengalami 'trauma' setiap kali berlaku hujan lebat. Keadaan yang berterusan bukan sahaja membawa kepada kerugian dari segi harta benda tetapi boleh menyebabkan kehilangan nyawa.

Masalah yang gagal diatasi oleh pihak berwajib menyebabkan warga kota menjadi bosan dengan janji –janji kerajaan.Natijah diterjemahkan dalam Pilihanraya ke 12 yang lalu.

Justeru itu, peralihan kuasa yang dijangka berlaku seperti yang diwar –warkan akan membawa harapan dan dimensi baru kepada warga kota terhadap kerajaan baru yang bakal terbentuk untuk membela dan menjaga kebajikan dan keharmonian rakyat


 
 

Bila Dah Kalah...


Nak tergelak pun ada, simpati pun ada, bila membaca komen Menteri Penerangan Dato Shabery Chik yang 'berbuih mulut' mengatakan bahawa BN tidak kalah dalam Pilihanraya Kecil Permatang Pauh.

Beliau berkata tidak ada sebab bagi anggota BN untuk bersedih atau menganggap kemenangan yang sudah dijangka itu sebagai "kekalahan" kepada BN kerana Anwar bertanding di kubu kuatnya.

Ahmad Shabery berkata majoriti undi yang diperoleh Anwar pada pilihan raya kecil itu juga tidak begitu besar berbanding apa yang diuar-uarkan sebelum ini.

"Saya rasa kalau dilihat daripada hari penamaan calon di mana kehadiran penyokong dia (Anwar) 50,000...sepatutnya undi yang dia dapat pun 50,000 ataupun mendapat majoriti sekurang-kurangnya 20,000.

"Tetapi dengan majoriti 15,000 perbezaannya adalah terlalu sedikit dengan apa yang diperoleh Azizah (isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail)... tak banyak beza," katanya.

Beliau berkata upacara angkat sumpah Anwar sebagai anggota Parlimen tidak akan disiarkan secara langsung pada hari ini.

"Kita siarkan seperti biasa yang bermula dengan sesi soal jawab, tidak ada tradisi baru akan dibuat," katanya.

Mungkin Dato' Shabery Chik terlupa dengan fakta bahawa Barisan Nasional dan Umno bukan sahaja ditolak oleh majoriti pengundi Permatang Pauh. Sebenarnya Barisan Nasional dan UMNO ditolak oleh ahli mereka sendiri.

Ahli BN Permatang Pauh sebanyak 26,942 dari jumlah itu ahli Umno saja sebanyak 19,442 orang. Undi yang diperolehi Ariff Shah hanya 15,524. Bermakna kurang separuh ahli BN/Umno tidak mengundi atau tidak keluar mengundi.

Sepatutnya beliau dan pemimpin BN dan UMNO lain kena merenung dan meramal nasib yang bakal berlaku dengan kekalahan besar dengan majoriti 15,671 berbanding 13,398 dalam Pilihanraya Umum 8 Mac. Mereka kena mencari punca kenapa pengundi dan ahli mereka sendiri tidak menyokong dan mengundi BN / UMNO.Membuat post Mortem dengan penuh tanggungjawab dan profesional. Melihat kelemahan sendiri tanpa menyalahkan pihak lain.